50 Spirituele klassiekers

50 Spirituele klassiekers

Inspirerend werk over spiritualiteit

Recensie door drs. Annet Hogenbirk, theoloog en vrijgevestigd geestelijk verzorger

Titel: 50 Spirituele klassiekers
Ondertitel: Tijdloze wijsheid van o.a. …
Auteur: Tom Butler-Bowdon
Uitgeverij Thema
ISBN 9789058710178
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 25,95

Met dit werk geeft auteur Tom Butler-Bowdon een indrukwekkend overzicht van 50 spirituele denkers en het belangrijkste boek van hun hand. Hij geeft per denker een overzichtelijke beschrijving van diens ideeën en centrale gedachten en begrippen. Hij plaatst daarbij de denkers in hun context: in de tijd, maatschappij, politiek en stroming.

Uit een lange periode heeft hij 50 invloedrijke spirituele denkers gekozen. De oudste is Augustinus met zijn boek Belijdenissen (uit het jaar 400). De meest recente is Pema Chödrön met haar boek Waar je bang voor bent (2001). Butler put uit een grote verscheidenheid aan spirituele denkbeelden. Deze zijn niet alle religieus gekleurd. Naast spiritualiteit vanuit bijvoorbeeld christendom, hindoeïsme, joodse kabbalistiek, boeddhisme is er onder andere ook aandacht voor spiritualiteit vanuit psychotherapie, politiek, mindfulness en taoïsme.

Het doel dat hij met zijn boek nastreeft is, dat zijn lezers zich persoonlijk spiritueel bewust worden en hun bewustzijn uitbreiden.Als lezer maak je op een aangename wijze kennis met veel verschillende benaderingen. Butler weet per denker op heldere wijze het eigene van de persoon en hun spiritualiteit / zingeving te treffen. Hij beschrijft (van een aantal denkers) de ingrijpende veranderingen in hun leven, inzichten, de groei van een spirituele levenshouding en het kijken op een andere wijze naar de realiteit van alle dag. Daarnaast geeft hij ook biografische informatie.

Het boek is overzichtelijk in indeling. Het bestaat uit bespreking van vijftig denkers geordend op alfabet. De tekst is onderhoudend geschreven en leest prettig. De auteur weet de interesse van de lezer te wekken en helpt bij het keuzes maken voor het lezen van het besproken werk zelf. Verder vermeldt hij ook andere boeken van de besproken denker. Naar vergelijkbare werken van andere denkers wordt verwezen. Ieder hoofdstuk is los van de andere teksten te lezen.

Dit boek maakt deel uit van een driedelige serie die verder bestaat uit 50 Succes Klassiekers en 50 Psychologische Klassiekers, geschreven door dezelfde auteur. Het is een inspirerend werk voor ieder die de behoefte heeft een gesprek met zichzelf aan te gaan over betekenis van zingeving en spiritualiteit in zijn eigen dagelijks leven.

Reacties zijn gesloten.