Retraite

Retraite

Geraakt door de Hemel:
retraite 30 nov.- 26 dec.

Lees hier ook het interview met Annet hierover voor Nieuw Wij

“Ik help mensen ruimte te vinden om zichzelf te zijn”

Leven met glans, je aangeraakt voelen. Voelen dat je leeft. Het doet iets met je als je geraakt wordt door liefde, hoop en verwachtingen. Het kan je zweverig in de oren klinken. Of (veel) te religieus. Maar het is iets menselijks, iets persoonlijks. Iets voor werkelijk kunnen houden. Er voor open – komen te – staan. Iets waar je warm van wordt. En dat kan zomaar gebeuren door dagelijks even tijd te nemen voor wat kan gaan werken als een oase – een moment van rust en aandacht voor wat er in jou leeft.

Detail schilderij van drukinkt op karton – © Annet Hogenbirk 2019

Gewone mensen

Zoiets, die aanraking en glans, overkwam gewone mensen. Mensen van allerlei leeftijden en status. Een jonge vrouw, Maria. Een oude man, Simeon. En het trof meer mensen in hun omgeving: Jozef bijvoorbeeld, en Anna, een profetes. Elizabeth en Zacharias. De laatste twee hadden hun verwachtingen over het leven bijgesteld, jarenlang ongewenst kinderloos als zij waren. En Jozef was een gewone timmerman. Hij werd aanvankelijk overvallen door ‘de Hemel’: zijn vriendin zwanger van ‘de Hemel’. Ongelooflijk! Hij wilde er vandoor gaan, maar gaf tóch zijn leven anders vorm. Hij, als trouwe partner van Maria, werd degene die Jezus’ jonge leven mogelijk maakte. Veranderingen vonden plaats. Mensen uit allerlei sociale klassen werden geraakt. Wat dacht je van de onpopulaire herders of van de magiërs (sterrenkundigen of wijzen) die getroffen werden door iets wonderlijks? Ze werden geraakt door licht in hun ogen: een engel of een ster.
We staan deze retraite stil bij hun verhalen en nog andere teksten, muziek en andere uitingen van kunst. En kijken waar ze ons kunnen inspireren. Ieder haalt er voor zichzelf uit wat bij haar/hem past.

De Hemel kan JOU raken.

Het was niet alleen in die tijd – rond Jezus’ geboorte – dat vrouwen en mannen werden meegenomen door een boodschap van vrede op aarde, een visie van hoop en een gevoel van vertrouwen. Ook nu kun je ontdekken welke liefdevolle kracht zich in jouzelf schuilhoudt. Misschien noem jij het straks wel Liefde met een hoofdletter.

Waarom meedoen aan deze digitale retraite?

Doe je mee met de volgende digitale 40-dagenretraite die ik dus, Annet, schrijf? Die vindt plaats in het voorjaar van 2020 (26-2 tot 13-4). Dichtbij het gewone leven is het programmamateriaal. Het bestaat uit dagelijkse stukjes gevarieerd leesmateriaal vanuit met name de Bijbel, afbeeldingen, gedichten en muziek-links en aandachtsvragen om met jezelf in gesprek te zijn of juist stil te zijn. Lees meer hierover in mijn blog over de adventsretraite. 

Even een oase van rust – tijd voor jezelf! Geraakt worden…misschien?

Retraitemogelijkheden (Advent 2019)

 • basisabonnement – € 10,- : retraitemateriaal 2x per week via e-mail. Meld je via deze aanmeldpagina aan en betaal met Ideal. Na betaling is je abonnement definitief en ontvang je vanaf 27 november tot Kerst het digitale materiaal*. 
 • plusabonnement – € 80,- : retraitemateriaal 2x per week via e-mail en max. 2x per week persoonlijke uitwisseling via e-mail. Meld je via deze aanmeldpagina aan en betaal met Ideal. Na betaling is je abonnement definitief en ontvang je vanaf 27 november tot Kerst het digitale materiaal*. Maximaal 10 deelnemers. Er is momenteel nog plaats!
 • deelname aan meditatiegroep – € 75,-: materiaal, koffie/thee/koek en 4 uitwisselingsbijeenkomsten op zaterdagmorgen.
  Meld je via deze aanmeldpagina aan en betaal met Ideal. Na betaling is je abonnement definitief en ontvang je vanaf 27 november tot Kerst het digitale materiaal*. Aanmelden voor de adventsgroep is niet meer mogelijk.

  Data: 30 november, 7-14-21 december
  Tijd: 10.00-11.15 uur, inloop met koffie/thee vanaf 9.45 uur
  Locatie: Wijkgebouw van de Doopsgezinde Remonstrantse Kerk aan de Professor Cornelissenstraat 306 te Nijmegen.

* Op het gebruik van het van het retraitemateriaal zijn copyrights van toepassing. Wil je het op andere wijze dan voor jezelf gebruiken, neem dan contact op met Annet Hogenbirk.