Psychosociale begeleiding
Meer jezelf worden
Je kunt het gevoel hebben dat je in een vicieuze cirkel zit. Je wilt je leven anders inrichten, maar je krijgt het toch niet voor elkaar. Misschien kun je er de vinger niet achter krijgen wat er nou eigenlijk speelt, waarom je er niet door komt. Je blijft zoeken en dat proces kan op een gegeven moment gewoon te lang gaan duren. Er moet wat aan gedaan worden!
Er gaat dan veel van je aandacht en energie op aan het draaiend houden van jezelf en/of je gezin. Maar er is méér dan dat. Je wilt meer rust en tevreden kun zijn, je in balans voelen. Het gaat toch niet om overleven, maar om leven. Je werkdagen en je vrije tijd wil je graag waardevol besteden, op een manier die bij jou past.
Bij ziekte
Ineens zijn je mogelijkheden totaal veranderd. Je bent ziek geworden. Je moet een ander leven gaan leiden. Je hebt mogelijk te maken met gevoelens van verlies en van verzet misschien. Er gaat heel wat in je om.
Neerslachtige gevoelens
Het kan ook zijn dat je wel goed gezond bent. Je hebt eigenlijk niet zoveel reden tot klagen, vind je zelf. Maar toch merk je dat je steeds weer periodes van zware vermoeidheid en/of neerslachtige gevoelens hebt.
Het wordt tijd om eens aandachtig te kijken naar wat daar onder ligt. Kennelijk geef je aan iets belangrijks in je leven onvoldoende aandacht of moet je keuzes maken, die je bewust of onbewust voor je uitschuift.
Verlies
Eenzaamheid, verdriet, verwarring, niet kunnen slapen, het leven lijkt zo zinloos. Wat kan een verlies allemaal niet met je doen? Hoe krijgt je dagelijks leven weer betekenis? Hoe leer je leven met wat je overkomen is?
Het gaat anders dan gewoon is
Met jezelf gaat het best goed. Maar een gezinslid heeft erg veel structuur nodig.Hij of zij heeft bijvoorbeeld (kenmerken van) autisme of ADHD. Dat is moeilijk voor hem of haar, maar zeker niet minder voor jou.
Het alledaagse leven is voor jou en je gezin veel minder gewoon dan het leven van je omgeving. Hoe blijf je daar zelf staande in? Hoe zorg je goed voor de ander en voor jezelf? Kun je dat of moet je andere keuzes maken?
Kosten vaak deels vergoed
In veel gevallen kun je bij je ziektekostenverzekeraar (een deel van) de kosten van begeleidingsgesprekken vergoed krijgen als zorg door een NVPA-lid, AGB-code 94. Je kunt de vergoedingenlijst van verzekeraars hier aanklikken. Tarief voor deze psychosociale begeleiding is per uur € 75,-.