Zien

Zien

Waar gaat het om?

Laatst leidde ik een viering die als thema ‘zien’ had. Zien is een aandachtspunt dat vaker in de Bijbel aan de orde komt. In de zin van: wie ziet er wat er van waarde is. Waar let je op, als je iemand selecteert voor een functie? (bijv. 1 Samuël 16: 1-13) Is het zijn of haar uiterlijk en status? Of let je ook op wat voor persoon er voor je zit? Wat drijft hem/haar: gaat het om goed en eerlijk met de medemens om te gaan en die tot z’n recht te laten komen? Gaat het om zorgvuldig met de natuur en haar mogelijkheden om te gaan?

Innerlijke wijsheid

In de verhalen over Jezus wordt verteld dat er blinden mensen genezen werden. En dan gaat het er vooral om dat zij die aan de rand van de samenleving zaten – letterlijk als bedelaars langs de weg – weer een positie binnen hun maatschappij kregen en weer meetelden. Zij kregen door genezing letterlijk hun gezichtsvermogen. Maar zij waren mensen met een eigen visie. Ze konden innerlijk al wél zien: zij hadden door waar het in het leven op aan komt. Door die innerlijke wijsheid zochten ze het contact met Jezus of volgenden zijn aanwijzingen op. Ze waren mensen met verwachtingen en werden nu aangeraakt op hun kwetsbaarste plek. Jezus distantieerde zich niet van de uitvallers uit de samenleving. Er kwam contact. En die verbinding werkte helend. (bijv. Johannes 9)

Blind

Zien is een van onze belangrijke waarnemingen. Als je niet kunt zien en dus blind bent, heb je een visuele handicap. Dan ben je afhankelijk van andere manieren van waarnemen: horen, voelen, braille lezen en anderen die voor je kijken. Velen van ons hebben gelukkig een goed zichtvermogen. Het is niet eenvoudig als je niet kunt zien.

Zicht kwijt?

Je zicht kun je – ook als je ogen wel werken – zomaar kwijt zijn. Je leven kan donker voelen. Als je relatie is stukgelopen of een geliefde is overleden. Als je op straat wordt gezet, omdat je werkgever je niet meer nodig heeft. Of als je uitgeblust raakt van wat je allemaal moet en je niet toekomt aan wat je graag wilt. Een burn-out ligt op de loer.

Kiezen

Misschien lukt het je niet om liefdevol voor jezelf te zijn en ben je hard voor jezelf en anderen. Of voel je je een risico-mijder en durf je harde patronen van de samenleving niet te doorbreken. Want spreek maar eens over hoe je het leven ziet als jij je geïnspireerd voelt door Jezus, Gandhi, Buddha, humanisme of een andere liefdevolle levensovertuiging?! Kies maar eens openlijk voor rechtvaardigheid en vergeving; voor liefdevolle aandacht voor iemand die het eigenlijk niet verdient. Het vraagt veel moed en durf. Negatieve patronen durven doorbreken: kleine dingen doen in een grote samenleving. Tegen de stroom in aan heelheid van de mens en de natuur durven werken. Heeft het zin? Doe jij het? Als je niet durft te zijn wie je bent, je niet laat leiden door je innerlijke overtuiging van wat er werkelijk toe doet…Ben je dan niet blind?

Je eigen manier vinden

Er zijn allerlei manieren om meer zicht op jezelf en het leven te krijgen. En te houden. Met visie je leven leven is zo waardevol! De basis is in elk geval: besteed er aandacht aan! Neem de tijd om stil te worden. Om contact te krijgen met jezelf, met wie jij bent en wie jij wilt zijn.
Je kunt ook deelnemen aan en van de activiteiten die ik vanuit Zin in mijn Leven hiervoor organiseer:
Stiltewandelingen
Ontmoeting in de Bieb
Ontmoeting aan huis
Uitwisselingsgroep bij meditatie
Vieringen
Individuele gesprekken
Meditatief atelier
Retraitedag

 

Reacties zijn gesloten.