Waar ben je?

Waar ben je?

Ben JIJ jezelf wel eens kwijt? Heb jij wel eens het gevoel dat je moe bent of geen zin hebt? Of voel je je uitgeblust of teruggetrokken? Misschien is het voor anderen niet zo duidelijk. Als je gewoon doorgaat met wat er van je verwacht wordt valt het niet zo op dat je van binnen bent afgehaakt. Misschien heb je het zelf niet eens echt door…. en dat is niet gek!

Where are you? Become yourself! So I can see you!

Waar ben jij? Word jezelf! Dan kan ik je zien!
Deze vragen kwam ik tegen in een indringend muzieknummer op de cd L.I.T.A.N.I.E.S van Nick Cave en Nicholas Lens. In het prachtige eerste nummer van deze cd worden ze steeds weer herhaald. (Luister deze muziek hier: https://youtu.be/aDUbXuWfxdc).
Zijn het vragen aan de Schepper zoals de titel Litany of Divine Absence suggereert? Of zijn het vragen aan de mens, aan jou en aan mij?

Eva en Adam

Ik moest meteen denken aan Waar ben je? de eerste vraag die in de Bijbel gesteld wordt (Genesis 3:9). Eva en Adam hebben van de verboden vrucht gegeten en ineens realiseren ze zich dat ze naakt zijn. Plotseling voelen ze zich kwetsbaar en willen ze niet meer gezien worden. Ze zijn hun onbevangenheid kwijt en duiken weg. Ze waren vanzelfsprekend geliefde mensen die vrij contact hadden met God, hun Schepper. Maar dat vanzelfsprekende…dat zijn ze zomaar kwijt. Ze schamen zich en angst bepaalt nu hoe zij zich gedragen. Hoe kan je dán nog jezelf zijn?

Schepper zijn

Lang hoeven ze zich niet te verstoppen. De Schepper is op zoek naar hen. Hij wil juist contact met hen. Want zij zijn net als hij schepper: zíj zijn het die hun scheppende mogelijkheden goed kunnen gebruiken in hun eigen omgeving. Zij kunnen het leven vormgeven en doorgeven en zij kunnen zorgen voor de aarde en die met aandacht bewerken. Zonder hen is de aarde niet compleet. Zij zijn de handen van God op aarde, zoals de joodse Rabbi Jonathan Sacks het noemt.

Nieuwe verbinding

Voor samenwerking is contact nodig. Je krijgt een gezamenlijk project niet voor elkaar als je onvindbaar bent, als de ander zich afvraagt ‘Waar ben je?’ Zo kan ook God niet zonder zijn mensen. Hij roept hen. En als hij ze gevonden heeft gaat hij met hen in gesprek. Hij wil het weten waarom ze zich schamen. En hij bekleedt hen met kleding van huiden die hen beschermt of met licht (zoals rabbi Meïr in de eerste eeuw vertaalde – één letter verschil in het Hebreeuws)*. De mens wordt gekoesterd en verzorgd (Genesis 3: 20-21) en kan daarna de wijde wereld in.

Iedereen zichtbaar

Waar ben jij? Word jij gevonden door anderen die jou nodig hebben en jou willen zien? Word jij gevonden door je vrienden? Vriendschappen floreren daar waar je jezelf durft te zijn en zichtbaar bent, ook al maak je ook fouten. Daar waar je met elkaar open en eerlijk kunt zijn over je kwetsbaarheden, je verlangen naar vrede en liefde en óók over je missers, ervaar je ruimte om jezelf te kunnen zijn. Daar ben je!
Het wordt hoog tijd dat iedereen wordt gezien! Er valt samen heel wat goeds te doen en waardevols te beleven.

En…wat is JOUW antwoord op deze vraag: Waar ben JIJ?

Annet Hogenbirk

PS! Wil je inspirerende blogs ontvangen? Vul dan je gegevens in in het aanmeldingsvak rechtsboven op deze pagina.
* Zie p. 37 Genesis, boek van het begin door Jonathan Sacks

Waar ben je?
Tekening op papier met grafietpotlood en walnootinkt. © Annet Hogenbirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *