Ruimte

Ruimte

Je kunt buiten heel veel dingen. Je hebt echt niet alles nodig. Maar zonder bepaalde zaken kun je niet. Geen mens kan zonder ruimte. Tenminste, dat denk ik. Ik hoor een aantal mensen al denken. Nou, dat kan echt wel. Er zijn mensen die geen eigen ruimte hebben en toch ook leven. Mensen zijn sterk! Denk maar eens aan vluchtelingen. Een tentenkamp in de sneeuw: dat was de persoonlijke ruimte voor vluchtelingen uit Syrië en andere landen. Dat was het beeld dat ik kortgeleden nog op Facebook zag langskomen. Schrijnend voor al die mensen! Ik kan me voorstellen dat ze er wanhopig van worden. Zo onbeschermd, zo kwetsbaar voor ziekte en kou, maar ook voor depressiviteit. Hoe houd je er de moed in, als je je in zo’n situatie bevindt? Ieder mens heeft ruimte en beschutting nodig. Een ruimte om te verblijven, een fysieke plek, maar ook ruimte om zichzelf te kunnen zijn. En over die laatstgenoemde ruimte wil ik het nu vooral hebben.

Wat ruimte is

Ruimte is dat wat ervoor zorgt dat je jezelf kunt zijn. Het gaat om ruimte voor wie je bent en ook om ruimte voor wat je doet. Je hebt bewegingsvrijheid nodig. Je mag jezelf ontwikkelen, je mag fouten maken en daarvan leren. Je mag uitvinden wat bij je past. ‘Moeten’ ontneemt je die ruimte. Het dwingt je en zet je vast. Natuurlijk heeft je eigen ruimte ook grenzen: we leven met anderen, die ook allemaal hun ruimte nodig hebben. Maar het gaat hier om de ruimte te vinden die je nodig hebt om voluit mens te kunnen zijn. Ruimte om die ene mens te kunnen zijn met liefde, eigen kwaliteiten en gaven/begaafdheden en eigenschappen.

Hoe ziet jouw (gewenste) ruimte eruit?

Wie biedt ruimte?

Jijzelf bent de eerste die de ruimte kan scheppen, die je nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Hoewel, dat is niet helemaal waar natuurlijk: een baby en een opgroeiend kind hebben het nodig dat er voor hen ruimte gemaakt wordt. Dat kunnen ze niet zelf. Ouders en andere volwassenen en ook leeftijdgenoten bieden hun ruimte door met liefde, aandacht en geduld met hen om te gaan. In een veilige sfeer kunnen kinderen zich ontwikkelen. En ben je kind-af (volwassene) dan heb je nog steeds een veilige omgeving van liefde, aandacht en geduld nodig. Je hebt het nodig dat je van jezelf houdt en dat anderen van je houden. Door voor jezelf te zorgen geef je jezelf de gelegenheid om je steeds meer te ontwikkelen. Je krijgt er energie van, als je deze eigen ruimte ervaart. Liefde en aandacht van anderen maken dat je er verder mee komt. Je krijgt ruimte van hen. Dat heeft met vertrouwen te maken en met dat wat ze je gunnen.

Aandacht als luxe?

Door met aandacht stil te staan bij wat belangrijk is voor jou in jouw leven, creëer je ruimte voor verandering én voor bestendiging en uitbouwen van wat goed is. Maar die aandacht en dat stilstaan wordt veel te vaak als een luxe gezien. Als iets waar je nu even geen tijd voor hebt, omdat je het druk genoeg hebt. Dat kan jouw eigen idee zijn, maar ook dat van een veeleisende werkgever. En ja…wég is dan de ruimte voor vernieuwing en verruiming van je dagelijks leven.

Wat een gebrek aan ruimte is

Gebrek aan ruimte kun je herkennen aan het teveel onder druk staan door verwachtingspatronen van jezelf en/of van anderen. Perfectionisme is zo’n killer van ruimte. Dat drijft je met je rug tegen de muur. Je wordt er gespannen van en ontevreden. Tenminste, als het je overheerst en jij niet meer degene bent die vrij is om het in te zetten. Zo zijn er veel meer dingen die je ruimte sterk kunnen inperken: bijvoorbeeld angst, conflicten, vooroordelen, haat, iemand niet kunnen vergeven, onderdrukking, discriminatie en een minderwaardigheidsgevoel. Gebrek aan ruimte kun je onder andere merken aan gevoelens van irritatie, gebrek aan energie, onderpresteren, uitputting en (verschijnselen van) burn-out.

Inspireren tot het ervaren van ruimte

Meditatie kan een belangrijke bron zijn om ruimte te vinden. Dagelijks een half uurtje stil worden op een rustige plek in huis, laat je dit ervaren. Je kunt er spirituele teksten bij lezen om in rust te verkennen. Kloosters bieden al eeuwen een voorbeeld en mogelijkheid tot het zoeken en vinden van inspiratie voor ruimte. Je kunt nog steeds in kloosters voor stilte en bezinning terecht en je kunt het ook met bijvoorbeeld een Bijbel, een meditatie-app of gedichtenbundel thuis.
En maak geregeld een wandeling in de natuur! Bied jezelf gelegenheid het stil te laten worden in jezelf. Doe het op jezelf of ga eens mee met een meditatieve stiltewandeling. Op veel plaatsen zijn er wel mogelijkheden om een keer of vaker mee te doen. Ikzelf ben met Zin in mijn Leven steeds meer mogelijkheden aan het scheppen om mensen hun eigen ruimte te laten ontdekken. Ik zie het als een missie: je leven te kunnen leven met je eigen mogelijkheden en daarvoor de ruimte te scheppen.

Je kunt bij Zin in mijn Leven

1. In een groep deelnemen aan
een stiltewandeling
een uitwisselingsgroep meditatie
het meditatieve atelier

2. Individueel
je eigen ruimte verkennen en vergroten (coaching)
begeleid worden in het verkennen van Bijbelteksten en je eigen (meditatie)proces (geestelijke begeleiding)

Reacties zijn gesloten.