Ruimte maken = experimenteren

Ruimte maken = experimenteren

Ruimte-impressie (2e fase)
oliepastel op papier (Coolblue-verpakking) 70 x 42 cm © Annet Hogenbirk

Op een middag in mijn zomervakantie voel ik me moe. Ik had me voorgenomen in de twee vakantieweken die we thuis zijn de huiskamer en ons halletje te schilderen, maar dat gaat veel trager dan ik had verwacht. Je kan zoveel plannen maken en in je gedachten lukt de uitvoering mooi en goed. Maar de realiteit is soms gewoon dat er meer werk aan vast zit dan je denkt. En soms is het ook gewoon te warm om lekker te klussen.

Experimenteren

Op zo’n dag was ik nu aangeland. Ik ruim mijn werkkamer op en verpot wat planten. En daarna gun ik mijzelf een creatief moment. Ik pak de bruine papieren verpakkingszak van Coolblue die ik bewaard heb om op te tekenen. De structuur van het papier en de kleur vind ik aantrekkelijk om er met vetkrijt op te tekenen. Ik scheur de zak een stukje open en knip hem verder los. Ik zet er gedachteloos met een paar zwarte inktstiften wat lijnen op en ga de ontstane vlakken inkleuren. Ik pak de kleuren die ik fijn vind en werk nog wat kleuren door elkaar heen. Er ontstaat een vrolijk geheel. Ik ga net zo lang door tot ik vind dat het klaar is.

Vrij van eigen verwachtingen

Mijn vermoeide gevoel heeft plaats gemaakt voor een gevoel van grote tevredenheid. Dit is toch zo leuk om te doen! En het is zo verrassend. Ik krijg er nieuwe ideeën van. De zijstukken van het papier kan ik een andere keer nog gebruiken. Dan ontstaat er een drieluik! De rechterkant vul ik na een aantal dagen in. Lekker wéér bezig zijn in deze (gratis) papieren ruimte! Bijzonder wat er toch gebeurt als er niks vanaf hangt. Als je het gevoel hebt geen fouten te kunnen maken. Juist dit voor mij onbekende materiaal maakt het kind in mij wakker! Het is een ontdekkingsreis in mogelijkheden. Ik voel zoveel ruimte in mij en mij zó vrij. Vooral ook vrij van mijn eigen verwachtingen.

Hoe laat jij ruimte in/voor jezelf ontstaan?

Mijn tekening is een voorbeeld van hoe het kan werken als je jezelf de ruimte geeft. Ik denk dat je het principe wel herkent. Dat het resultaat – als je hoge verwachtingen hebt van wat je gaat doen of beleven – nog wel eens tegen valt. Je hebt dan met je verwachtingen al ingevuld hoe het moet zijn, hoe het moet worden. En juist dat moeten ontneemt je de ruimte om gewoon te zijn en te experimenteren. Je beoordeelt al gauw wat er gebeurt en daardoor ontstaat er een bepaalde spanning.

Ruimte voor fouten

Wil je verder komen met wat je doet en denkt, dan heb je ruimte nodig. Ruimte om ook fouten te maken. Alleen dan kom je vooruit. Door iets uit te proberen doe je nieuwe ervaringen op. Zo kun je je verder ontwikkelen hoe jong of oud je ook bent.
En je kunt ook trouwens ruimte ervaren door juist iets na te laten!

Ik nodig je uit om hierop te reageren! Hoe werkt het voor jou: hoe laat jij ruimte ontstaan? Of wat blokkeert jou juist om ruimte te scheppen?

Laat je reactie hieronder achter!

———-

Kijk voor aanbod bij het thema Ruimte hier:
https://www.zininmijnleven.nl/inspirerende-ontmoetingen/ruimte-in-je-dagelijks-leven/
https://www.zininmijnleven.nl/inspiratie/retraite/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *