Paars

Paars

Volkstuinontmoeting

Vandaag heb ik mijn column voor Lindenholt Leeft – het magazine dat in heel Lindenholt in Nijmegen verspreid wordt – geschreven. Ik ben al jaren vaste columnist. Soms hoor ik zomaar van iemand: ‘Oh, jij bent Annet die van die inspirerende stukjes schrijft!’ In de zomer was het een vrouw die ook tuiniert op ons volkstuincomplex. Ze sprak nog niet zo goed Nederlands en is van Turkse afkomst. Maar ze vatte mijn stukjes wel en vond ze mooi! We hebben op de Smalle Steeg veel nationaliteiten ‘in huis’. Dat is boeiend. Twee van onze buurmannen zijn Marokkaan, een buurvrouw is van Kroatische herkomst en de buurman tegenover een gewone Nederlander. Fijn zoals we met elkaar in het groeiseizoen kunnen tuinieren. Ook in covid-tijd, want we houden genoeg afstand van elkaar in de buitenlucht. Binnenkort kunnen we er weer aan de slag! Maar eerst het (voornamelijk) binnen in huis nog goed zien te redden! Hier volgt mijn column:

Column: OPGEWEKT?!

Het is tijd voor paars. Vanaf 17 februari begint de 40-dagentijd. Het is een periode van toeleven naar Pasen, nieuw leven. In de kerk wordt de kleur groen vervangen door paars. Méér kleur kunnen we – denk ik – overal wel gebruiken in deze corona-tijd. Een tijd waarin je moeite moet doen om te bedenken welke dag het ook al weer is. De dagen lijken op elkaar. De weken gaan zomaar voorbij en worden – als je niet oppast – grijze weken. Je kan humeurig worden van alles wat niet kan of niet mag.

Juist voor deze periode ben ik meditatief materiaal* aan het schrijven met het thema ‘OPGEWEKT’. Je kunt anders naar jezelf gaan kijken doordat iemand met aandacht en liefde met je omgaat. Daar wordt je opgewekt van! Dat zie ik in Bijbelverhalen gebeuren met mensen die willen Jezus hen geneest. Hij gaat met hen in gesprek over hun probleem, maar hij doet meer: hij spreekt ook de kracht aan die in hen zelf zit.

De genezingsverhalen vertellen steeds opnieuw over mensen die hun diepe eigen verlangen naar heel worden waarnemen. Dat ze zien waar het werkelijke probleem in hun leven zit. Dat ze dóór krijgen dat ze niet alleen van lichamelijke klachten af willen zijn, maar dat ze ook af willen van niet durven handelen (verlamming) en breder willen leren kijken (genezen van blindheid) en in de groep worden opgenomen en mee gaan tellen (in plaats besmettelijk op afstand worden gehouden).

Jezus wekt mensen óp uit hun verslagenheid, isolement en uit het niet geloven in zichzelf. Hij helpt hen verbinding met zichzelf en met hun omgeving en samenleving te krijgen. Verhalen van toen met betekenis voor nú. Stilstaand bij deze verhalen word je er OPGEWEKT van! Dat geeft kleur aan je leven, ook in corona-tijd.

Meer weten?

* Meer informatie over de retraite die op 17 februari van start gaat, vind je op: www.zininmijnleven.nl/inspiratie/retraite

Tijd voor paars! De veertigdagentijd gaat dit jaar op as-woensdag 17 februari van start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *