Ontmoeten en compassie
Stad van Compassie
Nijmegen wordt een Stad van Compassie. Dat is de bedoeling van betrokkenen rond het Huis van Compassie dat aan de Groenestraat te vinden is. Op 28 september kwamen we vanuit tal van verschillende organisaties en begeleidingspraktijken weer samen in dit Huis van Compassie. We zijn bezig om warme menselijkheid steeds beter zichtbaar en meer aanwezig te laten zijn in de stad. Waar moet je aan denken bij compassie? Elkaar ontmoeten in het dagelijks leven. Aandacht hebben voor de ander, soms met een kop koffie en in elk geval een luisterend oor. Iemand praktisch helpen: bijvoorbeeld iemand een plek bieden om even rustig te kunnen zitten (werken). Iets delen met een ander waarvan je zelf voldoende hebt. De ander zien. Gewoon even aandacht hebben voor wie die ander is. Gewoon door een aardig woord: “Goedemorgen”, “Lukt het?”. Even contact maken.
Vrijwilligerswerk
Allerlei organisaties en ‘losse mensen’ zijn bezig met hun betrokkenheid met anderen te tonen. Aandacht geven aan kwetsbare mensen. Denk aan de taallessen die door vrijwilligers van bijvoorbeeld het Gilde aan vluchtelingen gegeven worden. Een ander voorbeeld is de voormalige telefonische hulpdienst, Sensoor, die ervoor zorgt dat mensen 24 uur per dag in hun eenzaamheid of verdriet anoniem hun verhaal kunnen doen bij een vrijwilliger die aandacht voor de ander heeft. Vrijwilligerswerk heeft vaak te maken met compassie. Veel vrijwilligers zijn met wat ze doen gericht op wat compassie is: mildheid, liefdevolle aandacht en vriendelijkheid in de wereld brengen. Aanwezig zijn voor de ander. Beschikbaar.
Compassie begint bij jezelf
Ikzelf organiseer vanuit mijn praktijk Zin in mijn Leven sinds februari maandelijks stiltewandelingen Compassie. Een rustmoment voor de deelnemers om met zichzelf in gesprek te zijn. Om eerst zichzelf te ontmoeten en dan de ander. Te zien en te voelen waar eigen verlangens zitten. Met een meditatief gedicht gaan we met een groep in stilte op pad. Wandelend in de natuur ben je met jezelf in gesprek en krijg je de ruimte gewoon even te zijn. Daarna kun je hiervan iets uitwisselen met een ander. En dat werkt inderdaad! Het geeft deelnemers heldere inzichten. Het voelt als een ontmoeting met jezelf. Je krijgt er energie van. En je krijgt ook meer ruimte voor een ander die je in je dagelijkse werk en andere bezigheden tegenkomt. De stiltewandelingen zijn bedoeld om te onthaasten. Om weer scherp te krijgen waar het jou zelf in je dagelijks leven om te doen is. Wie jij bent. Hoe je wilt zijn. Vanuit dat gesprek met jezelf komt er ook ruimte voor het gesprek met de ander. Krijg je aandacht voor de ander. Zo werkt compassie voor jezelf – liefde en mildheid voor jezelf – door in onze samenleving.
Compassie delen en vermenigvuldigen
Er zijn meer manieren mogelijk om te werken aan een stad van Compassie. Bewust te benoemen wat je in een week onverwacht aan kleine ontmoetingen meemaakt. Wekelijks een vast ontmoetingsuur op een plek waar veel mensen komen, dat is wat ik wil gaan organiseren. Een plek om compassie te delen en te vermenigvuldigen. Waar? Ik heb al een idee en ga er mee bezig. Heb jij ideeën? Laat het mij weten!
Hartelijke groet
Annet Hogenbirk, geestelijk begeleider/coach Zin in mijn Leven