Mogen of moeten

Mogen of moeten

Moeten – graffiti kunst in Nijmegen op straat

Geen keuze

Door wat mij een tijdje geleden overkwam, ontstond dit stukje over Mogen of moeten. (Ik heb in verband met de privacy wat gegevens in wat ik weergeef aangepast. Maar de kern is zo uit het leven gegrepen.)

Mijn kunstgeschiedenisdocente Mariska stuurde een mail. Ze had ernstig last van migraine. Ze had al een een zwaar geneesmiddel gebruikt om de de migraine te onderdrukken. Maar het hielp niet. Omstandig maakte zij aan ons als groep cursisten haar excuses. De cursus ging deze week niet door. Ik mailde haar mijn beterschapswensen en schreef erbij dat ik het vervelend voor haar vond. En ‘probeer heel lief voor jezelf te zijn en misschien iets minder te moeten… Ik kan me voorstellen dat je een druk leven hebt als zzp-er en met een jong gezin.’

Ze mailde mij de volgende dag hoe blij ze met mijn milde reactie was. Ze had ons duidelijk willen maken dat ze niet ‘zomaar’ de les annuleerde. Ze had veel moeite om de groep los te laten, gaf ze toe. ‘Het was best ernstig. Ik had dus duidelijk geen keuze.’ Ik zelf had er geen moment aan getwijfeld dat het nodig was om de les te annuleren. Ze is een gedreven docente die echt niet zomaar even de cursus stillegt. Maar zij had nog niet het gevoel dat dat ons wel duidelijk zou zijn en gaf zichzelf minder de ruimte dan zou mogen. Ze had naar mijn idee best eerder mogen afzeggen…

Moeten ontneemt je ruimte

Veel mensen moeten nogal wat van zichzelf. Jij misschien ook? Ik herken het zelf in elk geval wel bij mijzelf. Gek eigenlijk dat ik regelmatig iets van mezelf moet. Ik ben namelijk nogal allergisch voor mensen die vinden dat ik iets moet. Dat ontneemt mij de ruimte voor mijn eigen initiatief en voor het maken van mijn eigen keuzes. Vroeger, in het gezin en in de kerk waarin ik grootgebracht werd moest ik heel veel. Ik kreeg niet de ruimte om mijzelf te zijn. Dat heeft mij veel verdriet gekost en met vallen en opstaan en heel liefdevolle en wijze mensen op mijn levensweg ben ik veel meer mijzelf geworden. Veel meer, schrijf ik, want ik zie het als een levenslang proces. En inmiddels zie ik dat heel veel mensen om mij heen ermee bezig zijn.

Jezelf mogen zijn – niet perfect

Het is mooi als je steeds meer mag zijn, naar mijn idee de mens die je bedoeld bent te zijn. Een mooie, liefdevolle mens die haar/zijn kwaliteiten benut en verbinding heeft met zichzelf, met anderen en met iets dat/Iemand die groter is dan haar-/hemzelf. Een mens die naast de kwaliteiten die je benut ook ook ‘gewoon’ feilbaar mens mag zijn: een mens die niet perfect is. Dat hoort ook bij jou en mij. Soms niet zo fijn, maar zo zitten we in elkaar. En een aantal dingen komen ook door wat we meegemaakt hebben. En zo maak ik het ook nog wel eens mee dat ik van mijzelf meer moet dan goed voor mij is. Dan is er in mij weer een oude stem die klinkt. Die even mag spreken omdat ik op dat moment moe ben of onzeker. Maar het mag maar even, tijdelijk.

Confrontaties

Het moeten wordt minder! Ik ben door te mediteren en met begeleiding daarbij veranderd. Door dagelijks de stilte te zoeken, dagelijks mijn liefdevolle Christus-icoon in de ogen te kijken en een klein stukje tekst in mij te laten resoneren werd en word ik (nog) steeds meer mijzelf. Dat is tot nu toe niet zonder slag of stoot gegaan. Daar heb ik de nodige confrontaties met mijzelf, met mijn oude zeer en ook met mijn begeleider voor gehad. En ook wel confrontaties met God, Jezus, de Geest of hoe moet je ze noemen? Ik bedoel confrontaties met de krachten waarvan ik geloof dat ze in onszelf en de wereld om ons heen aanwezig zijn. Veerkracht, Liefde, verzet, inspiratie, groei, verwondering, gezonde nieuwsgierigheid, belangstelling, geraaktheid, blijdschap, verdriet (dat ook!)… Het zijn allemaal woorden die voor mij bij die krachten horen. Door de ruimte te maken (te krijgen/te nemen) voor stilte en reflectie, door mogen uiten wat er in je leeft, komt er ruimte voor mogen. En dat is wat leven Leven maakt. Wat een glimlach geeft en een gevoel van vertedering, zachtheid. Ontspanning ook. En meer ruimte om zonder of in elk geval met minder oordelen over jezelf en de ander te leven. Er kán meer! Er mág meer! Daar zit de wereld op te wachten. Vind je niet?!

Wil je reageren? Plaats je reactie hieronder of mail naar info@zininmijnleven.nl

Annet Hogenbirk

Onder Inspiratie vind je meer informatie over mogelijkheden die Zin in mijn Leven heeft rond meditatie en ontmoetingen. Je vindt er ook informatie over de komende adventsretraite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *