Kerst(icoon) brengt mensen in beweging

Kerst(icoon) brengt mensen in beweging

Hieronder zie je de kersticoon die ik heb gemaakt naar de icoon van Andrei Rublev, een oude Russische iconograaf uit de 14de eeuw. Ik werd zelf getroffen door de verschillende manieren waarop er in de afbeelding gekeken wordt. Mensen zijn verbaasd, door elkaar geschud, op zoek…
De geboorte van het Christuskind brengt mensen in beweging en in gesprek met zichzelf. En naar mijn gevoel begint daar de vrede die we zo hard nodig hebben in ons dagelijks leven. Gewoon in de omgang met jezelf en met anderen die je tegenkomt. Het wonder van de geboorte van dit kind bereikt mensen van allerlei rangen en standen. En mensen die van ver komen omdat ze verlangen de pasgeboren koning te ontmoeten.

Lees onder de foto verder de uitleg van deze icoon. Dan gaat deze veel meer voor je leven!

Kersticoon naar de icoon van Adrei Rublev door Annet Hogenbirk, pastel op papier, 35×50 cm

De kersticoon in 10 punten:

  1. Links onderaan zit Jozef – de man van Maria – op een steen. Tegenover hem staat een profeet en geeft hem uitleg over wat er aan de hand is.
  2. In de rechter onderhoek zitten twee vrouwen. Ze doen Jezus in bad. De legende vertelt dat er een vrouw was van wie haar hand verschrompelde toen zij de maagdelijke geboorte van Maria loochende. Toen ze in aanraking kwam met het badwater waarin Jezus was gewassen, genas haar hand spontaan.
  3. Boven deze vrouwen staan twee herders. Ze worden aangesproken door de engel die boven hen geknield zit. Ze krijgen het blijde nieuws te horen dat Jezus, de vredestichter, geboren is. Zoon van de Allerhoogste wordt hij ook genoemd. Mens door wie de wereld verandert.
  4. Naast de herders ligt Maria. Zij ligt op haar bed de woorden te overwegen die iedereen haar zegt als hij of zij dit kindje ziet. Aan haar blik zie je dat ze alles overpeinst.
  5. Naast haar ligt het kindje Jezus, het Christuskind, in een voederbak. Het kindje is ingewikkeld in doeken. Hij ligt daar in het donker van een grot, omdat er voor hem geen plek beschikbaar is in een hotel of huisje. De wijze waarop hij is afgebeeld verwijst ook naar het Paasfeest. Dan is er ook een zelfde soort bak (kist) dat als graf dient en zijn er ook doeken. Dan zijn het de windselen die hij achtergelaten heeft als hij is opgestaan.
  6. De ezel en de os die naar het kindje staan te kijken verwijzen naar de vredestijd waarover de profeet Jesaja spreekt.
  7. De engelen naast de grot komen Jezus hulde bewijzen.
  8. Linksboven zijn de magiërs, de drie wijzen uit het Oosten, afgebeeld. Zij zijn op weg om de koning die geboren is hulde te brengen.
  9. Ongeveer in het midden tref je een streep met een bal met drie punten aan. Dat is de verbeelding van de goddelijke kracht die neerdaalt uit de hemel. God zelf wordt in de iconografie niet afgebeeld. Maar de kijker mag zich er wel van bewust zijn dat Hij/Zij wel aanwezig is en invloed heeft in de wereld.
  10. Naast de verbeelding van God staat een groepje engelen die blij het goede nieuws met elkaar delen en ervan genieten.

Meditatietip

Ga er eens tien minuten voor zitten en kijk naar de personen op deze icoon. Kijk ook eens naar hun handen, hun ogen en hun lichaamshouding. Is er iemand met wie je je kunt identificeren? Wie spreekt je het meeste aan?
Of wil je in de ‘huid’ kruipen van het landschap, een schaap, een struik of het water?
Blijf met je aandacht bij de persoon of het andere object dat je hebt gekozen. Verken hoe die op je overkomt. Wat die voor gevoel oproept. Wat brengt dat bij je naar boven?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *