Jouw leven voltooid? 2 tips om er méér van te maken

Jouw leven voltooid? 2 tips om er méér van te maken

Verkeerde benaming

Voltooid leven blijkt – uit het onderzoek hiernaar dat onderzoekster Els van Wijngaarden onlangs deed in opdracht van het kabinet – voor veel mensen een leven te zijn dat voor hen heeft áfgedaan. Ze zijn er klaar mee. Niet langer willen ze lijden aan eenzaamheid, geldgebrek, afhankelijkheid of gevoelens van overbodig en boventallig zijn. Als je je door deze levensproblemen omlaag gezogen voelt, dan is het mogelijk dat je het (leven) helemaal hebt gehad! Door een aantal politici wordt dit een voltooid leven genoemd. Ze bedoelen eigenlijk dat het leven een vervuld leven zou moeten zijn. Dat je ervan verzadigd bent en tevreden.

Geen echte keuze

Maar gezien de resultaten van het onderzoek is de door D66-politici gewenste mogelijkheid te kiezen voor een vrijwillig levenseinde (bij dit voltooide leven) helemaal geen positieve keuze. Er is geen sprake van vervulling. Het is huilen in je ziel. En dat blijkt niet alleen ouderen te overkomen. Ook als je jonger bent dan vijfenzestig (ook bij tieners en studenten) kan een gevoel van zinloosheid je dag bepalen.

Broodkruimels voor de vogels strooien : vervullend leven

Hoe je zelf invloed hebt – Wat jij zelf en wat je omgeving hier aan kan veranderen

  1. Breng het grote leven eens terug tot dat wat je kunt overzien, voltooi je dag. Blik ‘s avonds terug op de dag die weer voorbij is. Wat heeft die je gebracht? Waren er momenten waarop je blij was met iets of iemand? Deed je iets dat je (even) een tevreden gevoel gaf? Heeft iets je interesse gewekt? Misschien ben je bezig geweest met wat of wie jou nodig had. Dat kan groot zijn: je werk, een hulpbehoevende partner of ouder. Maar het kan ook iets (relatief) kleins zijn: de planten water geven, je broodkruimels aan de vogels voeren. Hoe groot moet iets zijn om een glimlach te voorschijn te toveren of een twinkeling in je ogen? Maar je moet dat maar kunnen. Dat geleerd hebben in je leven. Het is best een kunst. En die kunst zal je niet altijd beheersen. Het kan dus zo zijn dat je gevoelens omlaag getrokken worden. Dat je niet komt tot een mooi voltooide dag. Misschien voelt het leeg of te stil in jezelf of juist te onrustig.
  2. Laat er een ander zijn die met haar/zijn aandacht hierin veel kan betekenen. Het is een wereld van verschil als je mag zeggen wat je raakt, bezighoudt of waar je tegenop ziet terwijl er iemand naar je luistert. Aandachtig aanwezig is zonder dat die ander wat je zegt wegwuift of kleiner maakt. Het voelt heel anders als er iemand is die daar juist even voor gaat zitten. Aandacht van de ander kan van een lastige (‘voltooid-leven-’)dag een dag maken die toch de moeite waard was om te leven. Een dag die af was en vervuld!

Durven wisselen

We wisselen nogal eens van rollen in het leven. De ene keer kun jij er (meer) voor de ander zijn en de andere keer de ander voor jou. De ideale situatie is dat je voor elkaar zorgt en aandacht voor elkaar hebt. Het is een kwestie van je daarop instellen en veel oefenen door gewoon te doen. Laten we elkaar deze ervaring bieden. Dan voltooien we onze dagen positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *