Jezelf vergeven

Jezelf vergeven

Waarom zou je?

Vrij zijn, doen wat je graag wilt. Zijn wie je in wezen bent. Vaak word je in je handelen en ook in het denken over jezelf bepaald door wat anderen van je vinden. Of door wat je denkt dat anderen anderen over jou denken of vinden. Je reageert daarop en bent daardoor niet vrij om te zijn wie je in wezen bent. Je kunt je oefenen in los daarvan te komen en je eigen weg te kiezen. Een nieuwe start te maken na fouten te hebben gemaakt. Dingen voortaan anders aan te pakken en anders met de ander om te gaan. Veranderen kan, maar dan is het wel belangrijk eerst de stappen van het viervoudig pad van vergeving te doorlopen. Dit pad is een werkzaam pad dat Desmond Tutu en zijn dochter Mpho Tutu in hun boek ‘Het boek van vergeving’ beschrijven. Het werkt(e) ook in heftige zaken in het ontredderde land Zuid-Afrika na de apartheid. Het is werken aan vrede en verbondenheid: bouwen aan vrede met jezelf en met de ander.

Het viervoudig pad van vergeving

De stappen die zij benoemen zijn deze:

  1. het verhaal vertellen
  2. de pijn benoemen
  3. vergeving schenken
  4. de relatie vernieuwen of loslaten.

Het vraagt van je dat je je eigen verhaal serieus neemt en het vertelt aan een ander die je kunt vertrouwen, die veilig voor je is. Of dat je het voor jezelf beschrijft in je dagboek. Dat het er mag zijn, ook al schaam je je er misschien voor. Ook al had het er naar je gevoel niet mogen zijn.

Het is er en het maakt deel uit van jouw leven.

Je mag er met mildheid naar kijken. Dan komt er ruimte om de pijn te benoemen. En juist pijn willen we zo snel mogelijk wegwerken. ‘Niet meer aan denken!’ ‘Oh, dat is geweest… we gaan nu weer verder!’ Ieder kent wel dat soort opmerkingen uit haar/zijn omgeving en maakt ze misschien ook wel zelf. Maar als je eerlijk naar jezelf toe bent en er eens aandachtig voor gaat zitten zijn er kwesties in je leven die onder de oppervlakte toch blijven zeuren. Ze vragen je energie en je maken je minder vrij in nieuwe situaties. Er is dus wel degelijk reden om er iets mee te doen. (Lees verder onder de foto)

Bloemknop van een amaryllis als beeld van de kracht die ook in jezelf zit.
ervaar de kracht in jezelf

Enorme kracht

Als je zelf mis zat met wat je deed, is het belangrijk dat je dat durft te erkennen. En als dat mogelijk is, kun je aan de ander vragen om je dat je vergeven. Daarbij hoort ook dat je je beste doet om de schadelijke gevolgen voor de ander te beperken of op te heffen als dat kan. Je stelt je hiermee kwetsbaar op. Maar daar gaat ook een enorme kracht vanuit voor jezelf. Je kiest voor wie je wilt zijn. Je durft te benoemen wat een belangrijke waarde voor jezelf is: je goede zelf te zijn! Je laat zien dat de relatie met de ander belangrijk is. Ook al wil de ander er niets mee, dan nog helpt het je. Jij hebt er je best voor gedaan. Het is nu gemakkelijker om jezelf te vergeven!

‘Ik vergeef mezelf voor …’

Niet vergeven is als het voortdurend vasthouden van een steen in je hand. Je raakt erdoor verkrampt. Je hebt je handen niet vrij voor wat dan ook: je kunt niet echt omhelzen, niet goed aanpakken en niet een zwaar pakket dragen. Vergeven is de steen kunnen loslaten. Vrij worden om aan te pakken wat je nodig vindt of wat je graag met open handen wil doen. Ook als de ander er niet meer is om jou te vergeven, kun je jezelf van die lastige steen bevrijden. Je maakt een lijstje met zaken die je jezelf zou willen vergeven. Je zoekt een kleine steen en neemt die in je linkerhand. Je brengt de steen naar je rechterhand en spreekt uit: ‘Ik vergeef mezelf voor …’ en je benoemt een item van je lijst.

Ruimte

Door jezelf serieus te nemen in de behoefte vergeven te worden door de ander en ook door jezelf ontstaat er ruimte. Je krijgt ruimte voor verandering. Je voelt dat het je goed doet als je je steen – je probleem – kunt loslaten. Je kunt gaan focussen op goedheid en kracht. Vergeven brengt vrede in jezelf en de ander. Er komt ruimte voor een vernieuwde relatie. Of als het niet anders gaat kun je de relatie loslaten, maar blijf je de fouten niet als een ballast met je meedragen.

Je kan zoveel meer dan je denkt!

Of het werkt? Ik heb het zelf de afgelopen periode persoonlijk ‘getest’. Ik heb het contact gezocht met een paar mensen door wie ik vergeven wilde worden. Het ging om kwesties waarvan ik mij bewust werd dat ze mij nog altijd dwars zaten. Het leverde me een paar successen op: in het ene geval kreeg ik geen reactie op mijn verzoek om contact omdat ik spijt had van hoe ik gehandeld had. Dat voelt toch bevrijdend. Ik heb mijn best gedaan om de ander recht te doen. Ik kan het nu loslaten. In het andere geval kwam ik in contact met een vriend van lang geleden en leverde het een fijn gesprek op. Er bleek ook bij deze persoon een steen te liggen. Hij is dankbaar dat die nu is opgeruimd. Het maakt bij mij nieuwe energie en een goed gevoel los. Je kan zoveel meer dan je denkt!

Wil je ook aan de slag met vergeven?

PS! Lees ook mijn vorige blog over vergeven

Reacties zijn gesloten.