Hou jij ook van vruchten?

Hou jij ook van vruchten?

Onmisbaar

Vast wel! Waar hou jij het meest van? Aardbeien, mango’s of vers geperst sinaasappelsap. Als ik daaraan denk, dan loopt het water me al in de mond. Vruchten zijn onmisbaar voor ons levensgeluk. En ook gewoon voor ons leven. We hebben niet voor niets steeds meer aandacht voor het bijenbestand. Gaan de bijen dood – en al die andere insecten die ons fruit en een aantal groenten bestuiven – dan kunnen we het wel schudden! Dan eten we geen tomaten meer, geen appels, geen… Je moet er niet aan denken! Het is essentieel dat planten en bomen bloeien en daarna vruchten dragen.

Mooi

Zo betekenisvol als het is dat planten en bomen dat doen, zo betekenisvol is het ook dat wijzelf vruchten dragen. Vrucht dragen: ertoe doen en doen wat ertoe doet. Doen wat het leven mooi(er) maakt. Op zo’n manier aanwezig zijn dat jijzelf en de ander daar blij van worden. Dat heeft er mee te maken dat je uit de verf komt met jouw kwaliteiten. Dat is goed voor jou en voor de mensen die op jou pad komen; voor je (eventuele) partner en kinderen, je familieleden, collega’s, buren, zomaar mensen die je tegenkomt op al die plekken die bij jouw leven horen.

Zijn

Vrucht dragen heeft te maken met liefde. Liefde in jezelf en voor jezelf laten groeien én het delen met anderen. Misschien klinkt het ‘soft’ ofzo, maar dat is het zeker niet. Het gaat erom dat je mag zijn wie je bent en dat ook fijn vindt. Dat jij je eigen smaak aan het leven geeft. En het is goed om daar geregeld bij stil te staan, daar tijd voor te nemen. Want het gaat niet automatisch, het heeft aandacht en verzorging nodig. Vruchten groeien nooit vanzelf. Planten hebben voeding nodig en warmte, soms een snoeibeurt en op zijn tijd een milieuvriendelijke actie om destructie van bijvoorbeeld schimmels of insecten te beperken.

Een voorbeeld

Het is opvallend dat als je googelt op ‘vrucht dragen’ je alleen maar christelijke hits naar boven krijgt. ’Vruchteloos’ levert woorden op als ‘vergeefs, ijdel, futloos, nutteloos, zonder resultaat’. Het tegengestelde wordt benoemd als ‘succesrijk, succesvol’. In de vieringen die ik de komende weken leidt lees ik met de bezoekers een verhaal dat Jezus aan zijn leerlingen vertelt. Een verhaal waarin hij zichzelf als wijnstok presenteert en de leerlingen typeert als ranken die trossen druiven dragen. Hij geeft daarbij aan dat er een wisselwerking is tussen de wijnstok en de ranken. Ze kunnen niet zonder elkaar. Een rank zonder wijnstok verdort. Een wijnstok zonder ranken is waardeloos. Die staat kaal in de winter, maar vanaf het voorjaar wordt het leven zichtbaar. Die levenskracht verbindt Jezus in zijn beeld aan liefde. Ben je verbonden met de bron van Liefde in je leven, dan groeien daar vruchten. Dan ga je iets doen met die Liefde. Liefde in het klein en/of in het groot. Maar ik zie de Liefde als iets goddelijks, iets dat je boven jezelf laat uitstijgen (dus met een hoofdletter!). Iets dat ruimte creëert en het leven de moeite waard maakt.

Verzet en succes

We hebben pasgeleden weer stil gestaan bij mensen die het moedig voor de ander opnamen in de oorlog, die hun leven riskeerden om levens te redden. Die het kwaad van de nazi’s een halt probeerden toe te roepen. Mensen die zich verzetten tegen onrecht. De wereld kan niet zonder mensen die vanuit liefde/Liefde handelen! Een grote inspiratiebron kan Jezus zijn, met hoe hij ruimte maakte voor de ander en daarbij helemaal zichzelf was. Liefde voedt een mens en laat haar/hem tot bloei komen en vruchten voortbrengen. Onze verbondenheid met een bron van Liefde maakt dat wij succesvolle mensen worden en zijn.

Je bent welkom om stil je staan bij waar jij energie en inspiratie van krijgt. Op 25 mei gaat Ontmoeting Thuis over ‘Ontvangen’. Kijk hier voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.