Geven

Geven

Ik heb alles gegeven en het leverde me veel op!

Dat was mijn ervaring afgelopen week. Ik deed mee aan een intensieve iconenschilderweek. We schilderden dagelijks aan onze eigen icoon die we met tips van onze docent – een professioneel iconenschilder uit Roemenië – vanaf het begin opbouwden. Thuis had ik mijn plank al voorbereid. Ik had hem in de lijm gezet, er 10 lagen kalk op aangebracht en daarna heel fijn afgeschuurd. Vervolgend had ik de tekening van onze voorbeeldicoon erop over gebracht. We gingen aan de slag met een vroeg-Italiaanse icoon. Deze had ik licht in de toplaag ingekrast. Daarna schilderde ik de gedeelten die ik zou gaan vergulden met schellak in, drie keer. Dat was de voorbereiding die ik thuis had gedaan.

Aandacht geven

Na het schuren kon er de mixtion op: een lijmlaag. En na zo’n vijf uur wachten heb ik de blaadjes ragfijn goud stuk voor stuk op mijn plan bevestigd. Dit is een secuur werkte, dat veel aandacht en geduld van je vraagt. Het goud kwam zo mooi vast te liggen op mijn plank. Ik stofte de resten eraf en aaide het met een zeemleren doek tot één geheel. Daarna volgde een laagje lak, om het goud te beschermen tijdens het schilderen. Toen begon het proces van het schilderen. Stapje voor stapje: steeds een basislaag, om vervolgens een lichtere laag erover heen te zetten.

Teveel geven?

Ik startte deze week met veel haast en drukte in mijn lijf. Ik had een vol hoofd van veel werk en veel andere mensen en dingen die mijn aandacht vroegen. Ik had wel erg veel van mijzelf gegeven in alles wat ik de afgelopen tijd gedaan heb, merkte ik. En dat opeengestapelde geven, zoals ik het maar noem, kwam ik de eerste dagen in mijn schilderproces wel tegen. Ik moest het nog maar zien of het wat worden zou… Zo kwam ik ook mijn twijfels tegen. Of dit wel een goed plan geweest was: zo’n grote en ingewikkelde icoon schilderen, maar liefst op A3-formaat. En onze docent had ook nog een verrassing voor ons: we zouden de icoon van een vroeg-renaissancistische stijl een meer byzantijnse uitstraling gaan geven.

Overgave

Maar ik gaf me over aan het schilderproces en ik deed mee aan de vieringen die dit proces met gebeden omlijstten, ‘s morgens en ‘s avonds rond acht uur. Ja, het waren intensieve schilderdagen, met tussendoor lekker eten met de andere elf deelnemers en onze begeleiders in het prachtige kasteel Hernen. Met elkaar waren we met hetzelfde bezig: iets moois en puurs laten ontstaan. We werkten met een groeiend vertrouwen dat het wel iets kon gaan worden.

Investeren en blij worden

Waar was ik nou vooral mee bezig in deze week? Het is best een investering: zeven-en-een-halve volle dagen, geld en materiaal. Maar het belangrijkste wat je doet is GEVEN. Jezelf geven, overgeven aan het schilderen. En dat geven had voor mij te maken met

het geven van:

  • mijn aandacht
  • energie
  • rust
  • vertrouwen
  • liefde

En al doende groeide er iets, de icoon kreeg steeds meer vorm en maakte mij – vanaf een bepaald moment – al bij het zien ervan blij. Ik KREEG iets terug!

Geven maakt mensen tot mens.

Na deze week bereid ik weer een nieuwe Ontmoeting Thuis voor. Die gaat deze keer over ‘Geven’. Mijn eigen ervaringen werpen een ander licht op dit thema. Geven kun je op heel verschillende manieren doen. Deze icoon-schilderweek had voor mij te maken met mezelf geven en me overgeven. ‘Geven’ komt op veel verschillende manieren in ons leven voor. Het kan je voldoening geven, een gevoel van vervulling. Een mens die niets te geven heeft, is naar mijn idee een betreurenswaardige mens. Want geven maakt dat je verbinding maakt met de ander en/of met de wereld om je heen, de natuur.

Door je aandacht en liefde te geven gebeurt er iets.

Je wordt er meer mens van – tenminste, als je signalen oppikt dat het waardevol is wat je doet. Sta er eens bij stil wat geven voor jou betekent. Wanneer je er energie van krijgt en wanneer het teveel is. Geven heeft met wie jij bent te maken. En met wie jij steeds meer wilt zijn.

Doe jij mee?

Doe jij ook mee met de komende Ontmoeting Thuis op zaterdag 29 juni (9.30-11.00 uur)?
Meld je uiterlijk maandag 24 juni! Er kunnen nog enkele mensen meedoen!

Klik voor aanmelding hier.

Reacties zijn gesloten.