Eeuwig resultaat

Eeuwig resultaat

Je eigen schoonheid de ruimte geven
Je eigen schoonheid de ruimte geven

Regelmatig leid ik een zondagse kerkdienst in een kerk ergens in het land. Pasgeleden stond het thema ‘eeuwig leven’ centraal. Een onderwerp waarvan veel mensen zullen denken dat je daarmee alleen als gelovige iets zult kunnen. Maar dat is volgens mij helemaal niet waar! Eeuwig leven is niet iets voor straks na de dood. Het heeft te maken met het eeuwige hier en nu te leven. Dat wat er toe doet ook daadwerkelijk doen! Je niet laten sturen door wat jouw leven lastig maakt. Je niet laten bepalen door wat je blokkeert voluit te leven. Te leven zoals je EIGENLIJK wilt leven. Daaraan waarde te hechten. Daarop te koersen.

‘Eigenlijk’ komt vaak voor
Iedereen kent wel zijn of haar eigen zinnen: Eigenlijk zou ik hier meer tijd voor moeten nemen. Eigenlijk zou ik meer aan sport willen doen. Eigenlijk zou ik wat meer aandacht voor dit willen hebben. Eigenlijk zou ik ook wat vrijwilligerswerk moeten doen. Eigenlijk zou ik bij hem of haar moeten langsgaan. Eigenlijk moeten wij die ruzie eens bijleggen…

Machteloosheid?
Eigenlijk… Er volgt altijd een ‘maar’ op. En daar stopt het ‘eigenlijk’.
“De weg naar de hel wordt met goede voornemens geplaveid”, wordt wel gezegd. Dat is wel heel negatief. Het laat de machteloosheid van velen zien. Het wel weten en zeggen, maar het niet doen. Maar ben je wel zo machteloos als je denkt?

Krachtbron
Je kunt je eigen ‘eigenlijk’ ook gebruiken als krachtbron. Kennelijk zit er een wijze raadgever in jouzelf. Er is een wijsheid die aangeeft wat belangrijker is dan je daadwerkelijk doet. Er zitten goede ideeën in jou, die je tot nu toe voor je uit schuift. Uitstelgedrag wordt dat ook wel genoemd. Die ‘eigenlijk-dingen’ kosten inzet van jou. Inspanningen. Ze gaan niet vanzelf. Je moet er je gedrag voor veranderen. Je moet er keuzes voor maken. Prioriteiten stellen. Tijd voor inruimen. Al is het maar dat je denkt: ik moet mijn buurman eens te eten vragen. Je levert tijd in. Je laat de ander meekijken in dit stukje privéleven van jou. Je deelt iets, wat je gewoonlijk niet deelt.

Resultaat
Doen wat je ‘eigenlijk’ belangrijk vindt, daar word je blij van. Het geeft je energie en tevredenheid. Het heeft te maken met jouzelf, met datgene waar jij voor gaat. Dat zorgt voor ‘eeuwige’ momenten. Puur leven!

Reacties zijn gesloten.