Durf jij?

Durf jij?

Wat durf jij?
Wat durf jij?

Initiatief

Durven heeft te maken met initiatief nemen: een begin maken en dus kiezen voor een kleine of grote verandering. Durven is ruimte ervaren, ruimte nemen of juist ruimte scheppen voor dat wat er nog niet was. Je gaat aan de slag met iets dat nog niet gebruikelijk is. Het is een nieuwe stap. Nieuw voor jou in elk geval! Durven kan te maken hebben met het aanschaffen van iets duurs, met het aangaan van een relatie, het stappen in een baan, anders gaan eten of meer tijd aan iets gaan besteden.
Durven vereist vaak wel voorbereiding en in elk geval een positieve instelling. Je kijkt met een open blik naar de wereld om je heen. Je brengt je mogelijkheden in kaart en je peilt je eigen hart: wat zou jij graag willen? Welk verlangen ligt daar diep in je? Misschien was het lange tijd ver weg, weggestopt onder zoveel verplichtingen en meningen van jezelf en van anderen.

Loslaten

Durven is zekerheden loslaten. Iets laten gebeuren en er met verwachting naar kijken. Je schept een nieuwe situatie. Zo is durven hopen en doen tegelijk.
Durven gebeurt niet zomaar. Het vraagt wat van je. Dat jij het stil laat worden in jezelf. Dat je de tijd neemt om aandachtig stil te staan bij wat jou leven de moeite waard maakt. Momenten van even op afstand kijken naar je leven. Je laat het leven zelf zijn vragen aan jou stellen.

Het donkere zien

Zo’n durf-tijd is Advent, de vier weken voor kerst. Een periode die je kunt invullen met aandacht voor bezinning, een tijd om ook naar het donker te kijken. Durf je de ander je vertrouwen te schenken? Gewoon persoonlijke dingen te delen en je kwetsbaar op te stellen? Durf je een eenzame kennis eens te eten te vragen of zelf aan te geven dat je graag eens meer contact met de ander zou willen? Ook kun je kijken naar hoe er met mensen wordt omgesprongen in je leef- of werkomgeving: of protocollen bijvoorbeeld belangrijker zijn dan mensen. Of hoe je je eronder voelt als je met elkaar roddelt over iemand die er niet bij is. Je kijkt eens naar de stress die je ervaart door alles wat je met elkaar moet combineren, zorgtaken en werk bijvoorbeeld. Je staat eens stil bij wat je van jezelf moet: misschien vind je dat je altijd alles beter had moeten doen dan je deed.

Een beeld voor ogen krijgen

Wat zou jij graag willen veranderen? Waar gaan voor jou lichtjes donkere situaties oplichten? Er is vaak wel iets mogelijk – al begint het maar klein – maar je moet wel durven! Durven een begin te maken. Bouwen aan een beeld dat je voor ogen staat: lichtjes in het donker. Iedere mens heeft zijn of haar eigen beelden. En met een ander beeld: hoe kom jij tot bloei?

Durven op je eigen manier

Met mijn werkzaamheden als geestelijk begeleider/coach stimuleer ik mensen om op hun eigen manier te durven. Daarin zit voor mij Zin in mijn Leven, zoals ik mijn praktijk jaren geleden genoemd heb. Mijn beeld is een bron met dynamiek. In beweging zijn! Die ervaar ik zelf in de stilte, de uitwisseling met elkaar, individuele gesprekken, meditatie, nadenken over inspirerende teksten, vieringen, muziek, tekenen of schilderen en wandelingen. Je bent welkom bij deze activiteiten om er samen mee aan de slag te gaan.

2016-logo-zin-in-mijn-leven-helderklein

Reacties zijn gesloten.