December ’19: Dagelijks even vakantie

December ’19: Dagelijks even vakantie

Even leeg zijn

“In januari wordt het rustig. Dan wil ik even niks… Eerst maar eens zien hoe ik de feestdagen te overleef!” Opmerkingen van die strekking hoor ik vaker. Soms ziet iemand op het einde van de zomer al tegen de decembermaand op. Maar december hoeft – met alle sociale verplichtingen die er zijn – geen overbelastende maand te zijn. Geef jezelf dit jaar juist die hele decembermaand dagelijks een vakantiemoment! Gun het jezelf om dan elke dag een kwartier of een half uur te ‘vacare’. Dit Latijnse woord betekent letterlijk ‘leeg zijn’ – ruimte te hebben en die ook te ervaren. We kennen vacare in onze taal in ‘vacant’ en ‘vacature’ en natuurlijk ook ‘vakantie’. Het gaat bij vacant en vacature gewoonlijk om een werk- of verenigingssituatie. Er is een plaats open gevallen. Er is iemand gestopt met een bepaalde taak. Er ontstaat daardoor ruimte. Ruimte voor iemand anders. Soms wordt die ruimte weer snel opgevuld en ingevuld.

Kansen benutten=keuzes maken

Maar het gebeurt ook dat er gebruik van gemaakt wordt om nog eens te kijken naar wat er veranderd is in het bedrijf of naar wat er wenselijk is. Het kan zijn dat er nu andere eisen door de klant of samenleving gesteld worden aan de medewerker in de open gevallen functie. Alles is in verandering. En dat betekent ook dat het belangrijk kan zijn dat de professionele en persoonlijke bagage die een nieuwe medewerker meeneemt, duidelijk anders is dan die de vorige inbracht. Vacare – een moment vacant zijn – geeft mogelijkheden om aanpassingen te doen en goed af te stemmen op het dagelijks leven! Het is dan ook waardevol om even stil te staan. Bewust keuzes te maken. Met aandacht de ruimte van leven en werken te benutten.

Aandacht voor eigenlijk

Mediteren is jezelf en je dagelijks leven even gelegenheid bieden te vacare, even leeg te zijn. Er ruimte laten zijn. Met aandacht op te merken wat er op je af komt: eisen, verplichtingen, zorgen, verlangens en wensen. Het is ook jezelf gelegenheid geven om op te merken wat er in je naar boven komt. Je bewust te worden wat je eigenlijk zou willen, wat je veel vindt of wat je graag doet, waar je je aan stoort, waarin je te kort komt of tekort schiet. (Lees onder de foto verder)

Het ZIJN (2019) Gemengde techniek op doek © Annet Hogenbirk

Focus

Als je het zo bekijkt, kan tijd nemen voor vacare er ook weer druk uitzien. Dan heb je er nóg een klus bij en dat is nou juist niet de bedoeling! Daarom is het fijn om bij meditatie een aandachtspunt te kiezen. In die vrije ruimte een focus te hebben. En die focus mag in de drukke en donkere – veel van ons eisende – decembermaand wel iets van licht en verwachting bevatten. Die hebben we nodig om met elkaar te werken aan een liefdevolle samenleving en om het goed te hebben met onszelf.

Advent

Daarom zijn er in de advent – de vier weken van toeleven naar Kerst – diverse digitale adventsretraites en meditatieve tekstboekjes. Iedere schrijver heeft daarbij een eigen manier van schrijven en aanpak. Ikzelf kies bij het maken van de retraite Geraakt door de Hemel voor een mix van inspirerende (Bijbel)teksten waarin je ook mensen tegenkomt met vragen die jij en ik hebben en filmpjes, foto’s, gedichten en muziek. En ik stel er vragen bij waardoor je op een liefdevolle manier in gesprek komt met jezelf. Het is waardevol om mee bezig te zijn. Je kunt er blij van worden en inspiratie vinden. Zelf kun je kiezen wat je uit het dagelijkse materiaal oppikt, waar je je aandacht aan geeft. Het is een mogelijkheid dagelijks echt even ‘vakantie’ te hebben: ruimte te krijgen om geraakt te worden door iets gewoons/moois/liefs/een detail. Door ontdekkingen, mooie mensen en bijzondere verhalen. Iets bijzonders in jezelf op te merken. Momenten om warm te worden dus. En om daarmee je – buiten dat kwartiertje of half uur om – meer jezelf te voelen, een mooie mens met mogelijkheden.

Eén mens kan het verschil maken!

Ik ben een idealist en hoop dat we met elkaar de samenleving warmer en liefdevoller maken. Eén mens kan het verschil maken! Daar hoef je geen Ghandi of Martin Luther King of Moeder Theresa voor te heten. Liefde werkt. Te beginnen ín en voor jouzelf. En dat maakt een wereld van verschil! Ik hoop daarom dat velen met mij dagelijks even de tijd gaan nemen om contact te maken met hun inspiratiebronnen en ze (meer) te laten stromen.

Meer informatie over de retraitemogelijkheden van Geraakt door de Hemel vind je hier.

Reacties
Wat zijn jouw ervaringen met tijd vrijmaken voor deze dagelijkse ‘vakantiemomenten’? Reageer hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *