Anders zijn en doen

Anders zijn en doen

Mooie vruchtjes waar JIJ blij van wordt
die wens ik je toe:
een waardevol 2017
met aandacht en inspiratie!

Een nieuw jaar geeft altijd weer nieuwe kansen. Na de drukte van een heel jaar voelen veel mensen wel voor een nieuwe en andere start. Toch heb ik de indruk dat steeds minder volwassenen goede voornemens hebben. Die voornemens worden in elk geval niet zo vaak uitgesproken. En dat is ook niet zo vreemd. Goede voornemens leveren vaak niet dat resultaat op dat je nou juist zou willen. Je bedenkt ze en je hoopt dat ze uit gaan komen. Je bent er de eerste dagen mee bezig en de eerste weken mogelijk ook. Maar dan? Krijgen ze dan steeds meer vorm? Dat kan heel goed, maar dat gaat niet vanzelf. Voornemens vragen – jouw – focus. Het is belangrijk steeds weer voor ogen te hebben wat je wilt en waarom je het wilt. Je moet er een plaatje bij hebben, het je kunnen voorstellen waaraan je werkt. Het is belangrijk dat je het je voorstelt dat het haalbaar is, haalbaar voor jouzelf! En het steunt je als je je voornemens met anderen in je omgeving bespreekt. Je maakt ze voor jezelf concreter en de ander kan je daarbij helpen en aanmoedigen.

Wat wil jij graag voor dit nieuwe jaar?

Je kunt heel goed het nieuwe jaar met focus ingaan en met focus leven. Zicht hebben op waar je voor gaat, waar het jou om draait. Het vraagt van jou dat je dagelijks met aandacht even stilstaat bij wie je bent en wie je wilt zijn. Want is dát niet wat we allemaal graag willen: onszelf zijn en ruimte hebben om met glans te leven? Jezelf zijn, gewoon die mens zijn die zijn/haar talenten gebruikt en leeft met liefde voor de ander, zichzelf en de natuur. Wat denk jij?

Zie jij je eigen vruchtjes hangen?

Wat denk jij?

Hoe slaagt jouw jaar? Je eigen vragen wijzen je de weg. Kijk eens terug op het jaar dat achter je ligt. Wat was er goed, waar zie je vruchtjes die door jouw toedoen verschenen zijn? Kijk er eens goed naar. Ze zijn er zeker! Vaak zijn we zo druk, dat we ze niet opmerken of in elk geval niet als cadeautjes verwelkomen. We willen gauw verder en juist meer resultaat zien, maar daarmee doen we onszelf tekort. Je kunt het vergelijken met snelwandelen door de natuur. Je bent er dan niet zozeer op gericht waar je gaat. Je einddoel is het belangrijkste. Maar als je je tempo vertraagt en met aandacht om je heen kijkt, zie je dat er ook in de winter kleurige vruchtjes aan de bomen hangen. Dat het landschap niet grijs is, ook al is er vaak minder daglicht. Er is kleur en die zie je steeds meer, als je er goed naar kijkt, als je er aandachtig naar kijkt. Zo is het ook met ons leven. Het heeft aandacht nodig, juist ons gewone dagelijkse leven.

Kleur zien

Je kunt je verheugen in de kleuren die er zijn. Ook in moeilijke tijden die ieder van ons doormaakt, zijn er – als je goed kijkt – vruchtjes te zien. Je wordt wijzer, ervaart meer de waarde van wat eerder vanzelfsprekend was. De vruchtjes zien – ook al zijn ze maar klein – is belangrijk. Het geeft je energie, het komt bij je binnen en je wordt er dankbaar van. En dan komt er ruimte om verder te bouwen aan nieuwe plannen. Om voornemens te formuleren en te koesteren. Om daaraan te werken: uit te zoeken wat je daarvoor nodig hebt en daarvoor mogelijkheden te creëren.

Mooie vruchtjes waar JIJ blij van wordt
die wens ik je toe:
een waardevol 2017
met aandacht en inspiratie!

Reacties zijn gesloten.