7x aandacht voor meer geluk

7x aandacht voor meer geluk

Er valt wat te oogsten|

oogsten van kruisbessen vergeleken met oogsten van het goede in je eigen leven
Ook in je eigen leven valt er veel te oogsten

In de moestuin is er iets te oogsten! Het gaat niet helemaal zonder moeite. De kruisbes heeft stekels. Maar als je je best doet is er iets moois te halen! En ook andere bessen zijn te oogsten. Onze jostabessen zitten verstopt onder veel groen blad (zie de foto hieronder). Je zou deze bessen niet zien als je er niet naar op zoek gaat. Maar ook híer zijn al rijpe bessen te vinden. Ook al zou je dat niet verwachten!

Wat er te oogsten is is vaak niet zichtbaar, maar wel aanwezig
Onder dit blad zijn ook rijpe bessen te vinden.

Je kunt je eigen leven vergelijken met een moestuin. Het is een gebied waar je het een en ander hebt groeien. Er zijn tijdelijke planten – de groenten en eenjarige bloemen – en er zijn vaste planten en bomen. De bessenstruiken die je alleen maar hoeft te snoeien en te bemesten. De fruitbomen die gesnoeid moeten worden en soms vervangen omdat ze te oud zijn. Je bent je leven lang bezig met het onderhoud van je tuin: een mens in ontwikkeling. Daar heb je van alles bij nodig en ook vaak anderen. Om je te helpen, maar ook om te delen. 

De bloemen in de tuin zijn mooi voor thuis in een vaas. Maar ook heerlijk voor de bijen en andere insecten. Van groenten en fruit kun je heerlijk genieten. Maar het toverwoord bij alles is: aandacht.
Zonder aandacht zie je niet dat het tijd is om te oogsten.

Mijn eigen levenstuin – 7x aandacht voor meer geluk

  1. Hoe zit het in mijn leven met alles wat daar groeit en bloeit? Kan ik mij indenken dat ik ben als tuin waarin zoveel goeds te vinden is?
  2. Waar kan ik bij stil staan en mij verwonderen over de pracht die er aanwezig is?
  3. Waar kan ik oogsten?
  4. Dóe ik dat? Of laat ik de bessen hangen tot ze van de plant afvallen en verrotten? Of doe ik iets moois en leuks met wat er is? 
  5. Geeft mij dit mogelijkheden om positieve verbinding met anderen te ervaren?
  6. Wat heb ik uit te delen? Bijv. aandacht (als jam), vrolijkheid (bloemen), trouw en steun (groente). Dit zit ook allemaal in hoe ik in mijn werk en mijn omgeving functioneer.
  7. En/Of deel ik in de oogst van anderen en draag zo ook bij aan hún plezier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *