40 dagen – tijd voor retraite

40 dagen – tijd voor retraite

 

 

 

 

 

 

 

Het is een periode die ook wel de vastentijd wordt genoemd. Een tijd van zuivering van jezelf. Een voorjaarsschoonmaak voor jezelf. Je maakt ruimte en ordent binnen in je wat lang op elkaar is gestapeld en mogelijk verstoft is geraakt. Er komt meer kleur tevoorschijn en je kunt weer opgelucht adem halen.
Een mens is een gewoontedier en komt nogal eens vast te zitten in wat zij altijd doet. Je hebt van die patronen die je kunnen laten vastroesten en zorgen dat je niet meer beweeglijk bent. Je wordt stram in je gedragingen. Je kunt weer soepeler worden door deze opruimtijd. Ook al schrik je op door wat van zijn plek komt. Het leven wordt er frisser van. Het krijgt meer kleur en jijzelf meer keuzemogelijkheden.

Toeleven naar Pasen

De vastentijd is gekoppeld aan het christelijke Paasfeest, het feest van de opstanding van Jezus uit de dood. Feest van nieuw leven, een feest in de lente. Het nieuwe leven is er niet zomaar. Daar gaat een kale winter aan vooraf. Dat is voor niet-christenen zo, maar ook als je gelovig bent werkt dat zo. Je ervaart het nieuwe leven des te intenser als je je bezint op wat er in jouw dagelijks leven speelt. Tijd vrijmaken voor even helemaal niets doen, voor stilte, voor meditatie en ontspanning in de natuur helpt je om bij jezelf te komen. Je krijgt ruimte om te verkennen wat er voor jou nou echt toe doet in je dagelijks leven.

Geen alcohol of op een andere manier vasten?

Bewust je keuzes maken. Je niet mee laten nemen door sleur. En je ook durven afvragen “Wil ik dit wel?” Je kunt in deze periode bijvoorbeeld alcohol of zoetigheid laten staan en zo een patroon van zelfdiscipline te oefenen. “Nee” kunnen zeggen, omdat je je aandacht geeft aan je onderzoek hoe je je leven het liefst wilt leiden. Hoe je leven je meer voldoening en zin geeft. Hoe JIJ je leven meer zin geeft!
Je kunt naast iets achterwege te laten ook focussen op juist iets doen, iets extra’s en positiefs. Het hoeft niet iets groots te zijn, maar je doet het wel heel bewust. Iemand op straat gedag zeggen zonder dat je hem of haar kent. Iets aardigs voor een collega meenemen. Bij de supermarkt iemand voor laten gaan bij de kassa of je spaarzegeltjes weggeven aan iemand die ze goed kan gebruiken. Een kop koffie drinken met je buurman die je niet vaak ziet. Dat positieve dat je doet, heeft alles te maken met aandacht. Met aandacht je leven leven, laat het opbloeien!

Lezen en mediteren

De laatste jaren groeit de interesse in allerlei vormen van retraite in de 40-dagentijd. De jezuïeten zorgen voor een boeiende dagelijkse digitale retraite die je als leidraad voor je meditatieve moment kunt gebruiken. Je leest een paar Bijbelverzen en krijgt er een paar vragen bij die je bepalen bij jezelf. Ze laten je stilstaan bij hoe jij je keuzes maakt en bij wat voor jou belangrijk is. Je kunt ook na de start van deze retraite nog prima hiermee aan de slag gaan. Er zijn al ruim 15.000 mensen die hieraan deelnemen. Wil je je reactie geven dan kun je dat in het digitale gastenboek doen, maar je kunt ook meedoen aan een van de uitwisselingsgroepen die er over het land verspreid zijn. Deze zijn er ook in de Adventstijd, de periode voor kerst. Een fijne en persoonlijk manier om aan een intenser leven te werken! Zin in mijn Leven heeft ook uitwisselingsgroepen.
Ook het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een dagelijkse digitale mailing. Deze laat je met langere teksten toeleven naar Pasen met het evangelie van Lucas met iedere dag een bezinningsvraag bij de tekst. De lezingen kun je ook beluisteren via de podcast.

Gebruik deze tijd voor inspiratie

Mocht je nog geen ideeën hebben om met meer aandacht naar Pasen toe te leven, sta er dan eens bij stil of je misschien toch niet behoefte hebt aan meer rust en balans. Het is niet voor niets een periode die ieder jaar terugkomt. Het is een manier om met steeds meer aandacht en voldoening je leven te leven.

Reacties zijn gesloten.