Vieringen en rituelen

Vieringen en rituelen

Wandelend vieren of gedenken

Wandelend stilstaan bij waardevol leven: het goede de ruimte geven, vieren en gedenken. Het niet zomaar voorbij laten gaan. Je kunt je vijftigste verjaardag vieren met een meditatieve stiltewandeling met wie je lief zijn. Of de sterfdag of geboortedag van je vader of moeder op een prettig begeleide wandeling gedenken. En wat denk je van het vieren van een huwelijksjubileum in de natuur? Er zijn zoveel prachtige en intense mogelijkheden om bij bijzondere momenten in je leven stil te staan.
Ik zorg ervoor dat we met elkaar op een passende wijze dit moment meemaken! In een voorgesprek stemmen we jouw/jullie wensen en de mogelijkheden op elkaar af. Neem contact met Annet Hogenbirk voor informatie.

Individuele (stilte)wandeling

Al wandelend komen in gesprek met elkaar je persoonlijke thema’s naar boven.  Daarbij stilstaan geeft rust en inzicht in wat er voor jou speelt. Helpend kan hierbij zijn te focussen op:

 • aandacht (voor wat er is, zonder te oordelen)
 • loslaten
 • geven/ontvangen en
 • kracht.

In alle rust bij jezelf thuiskomen: dat is niet vanzelfsprekend, maar wel belangrijk. Je kunt het leren om daar meer aandacht voor te krijgen. Je kunt het leren meer ruimte en liefde voor jezelf te vinden en te maken. Ook door dit dagelijks in een eigen ritueel dagelijks een plekje te geven. Het begint klein: door bijvoorbeeld een kaars aan te steken en daarbij je verlangens uit te spreken of een gebed te bidden om licht in je bestaan.

Rituelen

Een ritueel kan helend werken of helpend zijn om te accepteren wat is. Een steen in het water gooien, een voorwerp verbranden, een gedicht of een brief schrijven of andere alledaagse dingen een eigen betekenis geven. Samen kunnen we zoeken naar een passende vorm.

Vieringen

Tekst wordt nog toegevoegd

Stilstaan bij verlies

Ziekte

Ziek zijn is ook rouwen. Je hebt te maken met verlies. En dat verlies kan heel verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld:

 • steeds meer gezondheid inleveren
 • gemis van wie overleden zijn en wie je nu juist zo graag in je omgeving zou willen hebben
 • breuk in vriendschap
 • scheefgroeien van je relatie
 • je onbevangenheid/zorgeloosheid in het leven kwijt zijn
 • je baan anders in moeten vullen of je werk kwijtraken
 • sterven, doodgaan, afscheid moeten nemen van het leven en van wie je lief zijn en van wat je lief is
 • het moeilijk met elkaar daarover kunnen praten, het ervaren van afstand: je verliest de nabijheid van elkaar.

Echtscheiding

Tekst wordt nog toegevoegd

Stervensbegeleiding en uitvaart

Als het niet anders is en je moet aanvaarden dat je leven niet zo lang meer is, kan ik jou en wie je nabij zijn daarin begeleiden. In gesprekken kunnen we het naderend afscheid een plek geven en ook vorm gaan geven, als je dat wilt. Ik ben vertrouwd met het voorbereiden en leiden van uitvaartdiensten. Juist als je elkaar langer kent, kan dat zorgen voor een heel waardevol en prachtig afgestemd afscheid.