Meditatiegroep

Meditatiegroep

Meditatie en ontmoeting Advent

Vier weken lang thuis dagelijks stil staan bij kleine stukjes Bijbeltekst, gebeden en afbeeldingen. Dat doe je als je meedoet aan de meditatiegroep Advent. Deze momenten thuis blijken steeds weer oases van rust te zijn. Maar in je eentje kom je er vaak niet toe om jezelf dagelijks een kwartier of een half uur per dag zo’n meditatief moment te gunnen.

Deze keer gebruiken we hierbij het boekje ‘Op weg naar Kerstmis 2018’ dat door uitgeverij Berneboek wordt uitgegeven. Hierin staan mooie foto’s, gedichten, korte Bijbelcitaten en aandachtsvragen. Op de zaterdagmorgen hebben we een stiltemeditatie van een kwartier en wisselen we de ervaringen van de voorafgaande week uit en delen we wat het stiltemoment bij ons oproept. Deelnemers aan deze meditatiegroep vinden het elke keer weer zeer inspirerende ontmoetingen. Wat het tot nu toe oplevert is: het lukt je door de deelname aan deze groep vaak je dagelijkse ervaringen in een ander – verwachtingsvol – licht te plaatsen. De bijeenkomsten stimuleren je om door de week de ruimte te nemen voor je eigen inspiratiemoment.

Annet Hogenbirk (1966) is ZZPzingevingspionier. Ze is werkzaam als pastoraal predikant/coach/inspirator en schrijft gedichten en schildert. Zij heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen bij het zoeken en vinden van hun levensweg in allerlei omstandigheden. Mediteren is een belangrijke inspiratiebron in haar dagelijks leven. Het is haar ‘spiritueel ontbijt’. 

Begeleiding: Annet Hogenbirk.
Wanneer: zaterdagen 1-8-15-22 december 2018.
Tijd: 10.00 – 11.15 uur (inloop vanaf 9.45 uur)
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Bijdrage: € 40,-. (inclusief koffie/thee) en ca. € 5,- voor ‘Op weg naar Kerstmis 2018’. Dit wordt centraal aangeschaft en ontvang je op de eerste bijeenkomst.
Aanmelden bij: Annet Hogenbirk: info@zininmijnleven.nl
Maximaal aantal deelnemers: 10

geweest:

Meditatie en ontmoeting 40-dagentijd 2018

Tijd voor inspiratie! In het voorjaar kun je behoefte hebben aan nieuw leven. Net als in de natuur kan er in jezelf iets moois ontkiemen. Het goede dat je in je draagt, moet wel ruimte krijgen en kansen om te groeien! Daar helpt de retraite in deze veertigdagentijd bij. Deze keer is het thema ‘Met Uw wegen vertrouwd’. Ruim zes weken lang sta je thuis stil bij kleine stukjes Bijbeltekst. Je verkent jezelf aan de hand van enkele vragen die je elke dag krijgt. Deze meditatieve momenten blijken steeds weer oases van rust te zijn. We staan – ieder op haar/zijn eigen wijze – thuis en in de groep stil bij welke stroom onszelf tot bloei kan brengen en wat ons leven glans geeft. We wisselen in de wekelijkse ontmoetingen onze ervaringen met elkaar en nemen een kwartier om samen te mediteren. Iedere bijeenkomst geeft inspiratie, inzichten en werkt motiverend.

Begeleiding: Annet Hogenbirk.
Wanneer: zaterdagen 24 februari, 3, 10, 17 en 24 maart
Tijd: 10.00 – 11.15 uur (inloop vanaf 9.45 uur)
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 50,-. (inclusief koffie/thee en digitaal materiaal)
Aanmelden voor wachtlijst bij: Annet Hogenbirk: info@zininmijnleven.nl
Aanmelden digitale retraite: www.ignatiaansbidden.org.
Aantal deelnemers: maximaal 9, VOL

Eerdere groepen

 

Advent 2017

Vier weken lang thuis stil staan bij kleine stukjes bijbeltekst. Jezelf verkennen aan de hand van elke dag een paar vragen die je per mail krijgt. Het blijken steeds weer oases van rust te zijn.

Deze keer met het thema ‘Uit God geboren’. Kun je ook je eigen mooie kanten (leren) zien en ervaren? De geboorte van het kind Jezus is een teken van Liefde in de wereld. Maar kun je daar zelf iets mee? We wisselen onze ervaringen met elkaar uit en nemen een kwartier om samen in stilte te mediteren. Iedere bijeenkomst geeft inspiratie, inzichten en werkt motiverend.

Begeleiding: Annet Hogenbirk.
Wanneer: zaterdagen 2-9-16 en 23 december 2017.
Tijd: 10.00 – 11.15 uur (inloop vanaf 9.45 uur)
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Bijdrage: € 40,-. (inclusief koffie/thee en digitaal materiaal)
Aanmelden bij: Annet Hogenbirk: info@zininmijnleven.nl AANMELDING alleen voor wachtlijst
Aanmelden digitale retraite: www.ignatiaansbidden.org.
Deze groep is VOL. Je kunt je inschrijven op de wachtlijst.

 

Uitwisselingsgroep meditatie 40-dagentijd 2017 met de titel: “Spreek Heer, ik luister.” VOL

Vanouds is de periode van 40 dagen voor Pasen de vastentijd. Vasten is een manier om ander zicht te krijgen op het alledaagse, een manier van bezinnen. Je eet een periode bijvoorbeeld geen vlees, kiest ervoor om tijdelijk niet bezig te zijn met sociale media of geen tv te kijken of je maakt de keuze tijd vrij te maken voor stilte. Vasten kun je ook anders invullen: je kunt meer dan je gewoonlijk doet, aandacht besteden aan je eigen bronnen van geloven en met jezelf en met Bijbelwoorden in gesprek gaan.

Digitale retraite – inspiratie opdoen op jouw eigen moment!

In deze 40-dagentijd kun je meedoen met de uitwisselingsgroep bij de ignatiaanse digitale retraite. Daaraan nemen bijna 10.000 mensen deel! Als je je aanmeldt, krijg je dagelijks een mail met een thema,
teksten, vragen en suggesties om bij stil te staan. Die kun je gebruiken voor een moment van rust waarin je je aandacht naar binnen richt. In de groep wisselen we uit hoe we die meditatieve momenten ervaren en wat dat bij ons oproept. Er is ruimte om te delen wat je wilt delen en er is een kort gezamenlijk meditatief moment.

Begeleiding: Annet Hogenbirk
Wanneer: 5 opeenvolgende zaterdagen 11, 18 en 25 maart en 1 en 8 april
Tijd: 10.00 – 11.15 uur (inloop vanaf 9.45 uur)
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 50,- (inclusief koffie/thee)
Aanmelden en info: bij Annet Hogenbirk: info@zininmijnleven.nl vóór 5 maart 2016. Groep is VOL! Aanmelden voor adventsretraite kan wel.
Aanmelden digitale retraite: www.ignatiaansbidden.org
Aantal deelnemers: maximaal 10

Terugblik Uitwisselingsgroep meditatie Advent 2016

Het was een fijne ervaring voor de acht deelnemers aan de uitwisselingsgroep. Drie zaterdagochtenden hadden we open gesprekken in een prettige en veilige sfeer. ” Erg stimulerend voor mijn meditaties door de week. Ik denk niet dat ik er anders toe zou komen. ” “Wat een geweldige groep hebben wij toch! Je kunt zo jezelf zijn.” “Ik laad me er helemaal aan op.” “Ik word gewoon geaccepteerd zoals ik ben.” waren wat van de uitspraken die de deelnemers, terugblikkend, deden.

Beschrijving:
In de donkerste maand van het jaar kun je samen met anderen meedoen met de meditatieve retraite op weg naar Kerst. Je bent bewust bezig met een tocht waarin je ook aandacht mag geven aan donkere ervaringen. Het is een route naar het Kerstfeest waarin we de komst van het Licht vieren. Vanaf 27 november krijg je dagelijks – na aanmelding voor de gratis digitale adventsretraite – inspirerend materiaal in je mailbox. Je krijgt een weekthema, teksten, vragen en suggesties om bij stil te staan. Die kun je gebruiken voor een moment van rust waarin je je aandacht naar binnen richt. In de groep wisselen we uit hoe we die meditatieve momenten ervaren en wat dat bij ons oproept. Er is ruimte om te delen wat je wilt delen en er is een kort meditatief moment. De ervaring van deelnemers van eerdere uitwisselingsgroepen is dat het verdiepend werkt voor de eigen meditatie en dat het een fijn contact met elkaar oplevert.

Begeleiding: Annet Hogenbirk
Data: zaterdagen 3, 10 en 17 december.
NB! Mogelijk een extra groep op een andere dag/tijdstip bij voldoende belangstelling.
Tijd: 10.00 – 11.15 uur (inloop vanaf 9.45 uur)
Plaats: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 30,-. (inclusief koffie/thee en digitaal materiaal)

Aanmelden: vóór 27 november 2016
en informatie: bij Annet Hogenbirk per mail of telefonisch.
Aantal deelnemers: maximaal 10
Aanmelden digitale retraite: www.ignatiaansbidden.org.

Review Uitwisselingsgroep meditatie: ‘Eindeloos leven: … zijn wie je bent!’

Afgelopen tijd zijn we vier zaterdagmorgens bij elkaar geweest. Er waren zes deelnemers aan deze groep. Mensen die in deze periode ook dagelijks de tijd namen om stil te worden en te mediteren. We gebruikten hierbij de app en de website www.biddenonderweg.org als uitgangspunt. Die verzorgt door het jaar heen elke dag bijbelmeditaties. Je begint met een stukje muziek, luistert dan naar een bijbellezing en je krijgt daarna een paar vragen om over na te denken. Ik heb als begeleider van de groep daar materiaal bij gemaakt, zodat we er meer op onze eigen manier mee bezig konden zijn.
Om je een beeld te geven wat je je bij onze groep moet voorstellen laat ik je hier meelezen in stukjes van de evaluatie.

Het dagelijks mediteren

“Ik zag er zelfs naar uit. Het extra materiaal was elke dag als een kleine verrassing of cadeautje.”
“Inspiratie kwam bij mij vooral door de vragen van Annet.”
“Het geeft mij een houvast, wordt een deel van mijn dagelijks leven.”
“Mooie muziek, fijne stem die de meditatietekst voorlas, moment van rust.”
“Rust van klokken en muziek om te beginnen. Goede stemmen bij lezen van teksten. Fijn ook dat de tekst als leestekst beschikbaar was.”

De uitwisselingsbijeenkomsten

“Heel prettig, voedend, vertrouwelijk.”
“Zeer positief, inspirerende en heel diverse, gemotiveerde mensen”
“Fantastisch fijn.”
“Heel prettig en een oase van rustmoment in de week. Een plek die ook helpt om mij steeds opnieuw weer terug te brengen op het “pad” dat ik graag wil bewandelen vanuit mijn verlangen naar “tevredenheid met wat het is”.
“Ik vond het fijn om te komen, voelde me van het begin af aan geen vreemde, en veilig genoeg om te delen wat me bezighoudt.”
“Goed, rustig en bewonderend hoe mensen omgaan met wat ze beleven…”

Wat belangrijk werd gevonden

De sfeer: “Dat ik mij op mijn gemak voel bij de mensen die er zijn, vooral ook omdat er geen discussies zijn, maar ieder zoveel of zo weinig als hij/zij wil dingen kan delen.”
“Beleving van anderen horen en zelf woorden zoeken voor eigen beleving.”
De begeleiding: “Zonder dat Annet merkbaar stuurt stelt ze op de goeie momenten de goeie vragen en betrekt ze ieder op een wijze die bij hem/haar ook past.”
Het meditatieve moment tijdens de groepsbijeenkomsten: “De bespreking van de gekozen gedichten. Dat konden we ook niet voorbereiden en daarom waren de reacties zo puur en echt.”
“Aandacht voor een ander, voor mezelf, het stiltemoment.”
“Er was voldoende ruimte om aan bod te komen, en Annet nodigde daar ook toe uit. Het meditatiemoment met tekst deed me goed en de afsluitende muziek een mooi moment.”