Begeleiding bij kanker

Begeleiding bij kanker

Je bent je ziekte niet!

Wat een impact heeft zo’n diagnose op je leven. Ineens maak je deel uit van het medische circuit. Uitslagen tellen. Afwegingen worden gemaakt, kansen berekend. Je krijgt in korte tijd veel informatie. Van de arts in het ziekenhuis, van de oncologisch verpleegkundige, misschien via het lotgenotencontact of gewoon lezend in een boek of op een site. Het is veel, heel erg veel bij elkaar. Het kost nogal wat moeite om wat overzicht te krijgen over de situatie waarin je je – medisch – bevindt.

Unieke persoon

Maar er is méér dan medische informatie! Jijzelf bent er ook nog. Het vindt plaats in jouw persoonlijke leven. Niemand leeft jouw leven. Jij bent hierin uniek.
Aan jou de taak om alles een plek te geven. Lukt het je om je ziekte te accepteren? Dat je kunt omgaan met het feit dat je plotseling tot stilstand gekomen bent of in elk geval afgeremd wordt in wat je altijd deed. Het vanzelfsprekende van het leven is weg. Hoezeer kun je je lichaam nog vertrouwen? Het kan een worsteling zijn met jezelf: gevoelens van boosheid, verdriet of van onmacht en vaak angst. Misschien speelt ook de vraag: “Waar heb ik dit aan verdiend?” Of: “Laat God (of het Leven) mij in de steek?”

Beelden van ervaringen van dit ingrijpende gebeuren:
“Alsof de grond onder mijn voeten verdwijnt.”
“Mijn wereld staat op zijn kop.”
“Ik ben in een zwart gat gevallen.”
“Ik heb het gevoel dat ik in een achtbaan zit.”
Je kunt gevoelens van angst hebben. Slapeloze nachten.
Het kan zijn dat je niet meer beter wordt, en geliefden moet gaan loslaten. Maar het kan ook zijn dat de behandeling wel goed aanslaat en je ‘gezond’ wordt verklaard. En toch is daarmee het verhaal niet klaar.

Kanker

Ja, je leeft er al weer een paar jaar mee. Het moet wel. Het kan niet anders. Je hebt diverse chemokuren ondergaan. En uiteindelijk een transplantatietraject doorgemaakt. Dat was een heel zware periode. Maar…je hebt het gered.
Nu, een jaar later, vraag je je af wat je leven voor zin heeft. Je mag blij zijn dat je nog leeft. Maar het leven is niet meer zoals het was. Je bent moe, heel gauw moe. Je dagen kun je hoogstens voor de helft aan wat werk besteden. Je oogzenuwen zijn beschadigd door de kuren. Nee, je energie en je gezichtsvermogen worden niet meer wat ze waren. Je moet er mee leren leven, heeft de specialist gezegd. Meer kan hij niet voor je doen.
En mocht de ziekte terugkomen…dan heeft hij geen andere mogelijkheden meer om jou er doorheen te slepen.
Een verhaal van iemand die ik begeleidde in het opnieuw vinden van zin. Een verhaal van eenzaamheid en verdriet. Herinneringen aan haar kracht vroeger. En ook aan wat er in de opvoeding vroeger niet gelukt was. Ja, ook dat kwam nu heftig naar boven.
In de gesprekken verkenden we wat nu de dingen zijn die er voor jou toe doen. Waar je bronnen van kracht zitten. Wat je innerlijke overtuigingen zijn. Ook de overtuigingen die je nu zo kunnen blokkeren.
Na vijf gesprekken had je het gevoel dat je weer meer overzicht had. Je durft je weer beter te uiten. Je gaat bewuster om met wat jij belangrijk vindt. De dagen krijgen meer kleur.

Levensverhaal

Kanker grijpt bij iedereen heftig in, in zijn of haar leven. De ziekte vindt plaats binnen jouw levensverhaal. Of binnen het verhaal van de weg die jij en je partner samen gaan. Of binnen de context van je gezin. De ziekte kan ander leed naar boven halen, oud zeer triggeren. Je kijk op het leven veranderen. Op hoe je bent opgevoed of op hoe je met je familie bent omgegaan. Waar je je tijd en aandacht aan gegeven hebt. Daarbij stilstaan: dat is wat geestelijke begeleiding hierin voor jou kan betekenen. Met jou samen verkennen wat de ziekte voor jou bekent. Daarbij hoort ook: samen op zoek gaan naar waar jij je kracht in vindt of kunt gaan vinden. Ruimte creëren voor de dingen die jij of de mensen om je heen zo moeilijk bespreekbaar vinden. In gesprek gaan met jezelf, door uit te spreken wat je bezighoudt, ook al zijn het mogelijk volgens anderen te negatieve of te positieve gedachten. Betekenis geven aan je leven en aandacht geven aan de zin van jouw bestaan.

Loslaten en méér mens kunnen zijn

Deze ziekte vraagt van je te leren loslaten, aanvaarden van veranderingen op allerlei vlakken. Je verliest je onbevangenheid, maar je kunt ook je gevoel van schoonheid verliezen of je dromen gericht op de toekomst. Erkennen van wat er gaande is, is belangrijk om te kunnen zijn wie je bent – veel meer dan een patiënt! – een waardevolle mens, een mens om lief te hebben! En daarbij heb ik het dan ook over liefde voor jezelf.

Ik heb al veel mensen mogen begeleiden op deze eenzame weg. Zij hebben mij vaak laten weten dat ze hierdoor bij hun kracht komen. Het lukt ook om meer met anderen om hen heen te delen. Waardevolle gesprekken, die verdieping geven en bijdragen aan méér mens kunnen zijn.

Download hier de folder Kracht bij kanker.
Een week op adem komen in Frankrijk kan in Les Vaux.